Algemeen

Houdt u van sport, gaat u graag de natuur in en/of geniet u juist van cultuur? In Diemen vindt u het allemaal. Diemen heeft een breed scala aan verenigingen op het gebied van sport en cultuur. Die verenigingen zorgen voor een rijk sportief, cultureel en sociaal leven in het dorp. Die levendigheid wordt ook ingevuld door een aantal gezellige evenementen: het Diemer Festijn, het Loswal Festival, jazzfestival Duke op het Diemerplein.

 

In het Diemerbos vinden in de zomer diverse muziekfestivals plaats. Verder bevindt u zich binnen enkele minuten midden in de natuur, in het groene hart, het veenweidegebied of in het Diemerbos. En zoekt u echt internationale kwaliteit op gebied van sport of cultuur, dan is Amsterdam met zijn grootschalige topvoorzieningen natuurlijk nabij.

Cultuur

De centrale culturele plek in Diemen is theater De Omval. U kunt hier terecht voor toneel, cabaret, film en muziek. De programmering is opvallend goed, met topcabaret, muziekgroepen van naam en actuele films. De Omval heeft een zaal met 180 plaatsen en een eigen theatercafé.
Schuilkerk de Hoop is een monument van naam, waar in de sfeervolle zaal vaak verrassende concerten plaatsvinden. Op een aantal zondagmiddagen per jaar worden er kamermuziekconcerten georganiseerd door stichting Vrienden van de Hoop.

 

Diemen kent een gratis toegankelijk museum: het Saanmuseum. Hier komt de geschiedenis van het oer-Diemense transportbedrijf Saan tot leven met bijzondere historische auto’s en kranen.
Het culturele leven krijgt verder kleur door een aantal prominente organisaties: de muziekschool, diverse koren, de Diemer Harmonie, Vereniging Kunstzin, Edog Muzikaal Theater, de Historische Kring Diemen en vele andere.

Historisch Diemen

Diemen telt elf Rijksmonumenten, een provinciaal monument en twee gemeentelijke monumenten.  Eén van de bekendste monumenten is de Nederlands-Israëlitische begraafplaats, vlak langs de spoorlijn. Daarnaast kent Diemen twee bijzondere historische molenrompen (bij de Venserkade en de Stammerdijk), belangrijk bij de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland. In Diemen Centrum staat nog de dorpssmederij uit 1749 met de oorspronkelijke indeling en inventaris.  Fort Diemerdam is een onderdeel van de Stelling van

 

Amsterdam, de historische verdedigingsring rond Amsterdam. Het fort in Diemen aan de monding van het IJ is te bezoeken, alsook de bijzondere horecagelegenheid die daar is gevestigd: Paviljoen Puur.
De geschiedenis van Diemen in de Tweede Wereldoorlog is vastgelegd in een wandelroute die voert langs plekken die toen een bijzondere rol hebben gespeeld. De bijbehorende verhalen zijn via QR-codes te achterhalen. De Historische Kring Diemen houdt dit verleden levend.

Sport

Diemen heeft een breed aanbod aan sportverenigingen, bijvoorbeeld voor voetbal, basketbal, volleybal, korfbal en tennis. Ook kunt u zich aansluiten bij de biljartvereniging, de bridgevereniging of de damvereniging. In het sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen Zuid zijn een sportzaal, squashbanen en een zwembad. U kunt daar zwemles volgen, duiken, aquajoggen of deelnemen aan de aquazumba. Regelmatig is er ook discozwemmen voor de jeugd. Ook Sporthal Diemen

 

biedt mogelijkheden te sporten en ’s winters staat er naast die hal nog een blaashal. De zalen zijn online te reserveren.
Uiteraard telt Diemen ook veel mogelijkheden om buiten verenigingsverband te sporten en te bewegen Nieuwsgierig naar wat Diemen allemaal te bieden heeft op het gebied van sport? Binnenkort kunt u een kijkje nemen op de website sportindiemen.nl.

Binnenkort meer te lezen op:
www.sportindiemen.nl

Natuur en Recreatie

Diemen heeft veel groen, binnen de dorpskern, maar vooral ook daarbuiten. Op de fiets en wandelend bent u zo in de natuur.  Diemen heeft een aantal parken: Bergwijkpark, Park De Omloop, het Mandelapark en aan de rand van het centrum staat de kinderboerderij met veel verschillende dieren.
Een van de aantrekkelijkste plekken om te recreëren is het Diemerbos. In dit uitgebreide stadsbos ligt een netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Er zijn drie gemarkeerde

 

wandelroutes van twee , drie en zeven kilometer. Verspreid in het bos zijn plekken om te picknicken. Speciaal voor de kinderen is er het Banjerbossie. In de zomer vinden er diverse muziekfestivals plaats.
Een bijzonder natuurgebied is de Diemer Vijfhoek. Hier kunt u wandelen of verschillende vogels bekijken. Vanwege het unieke karakter en de aanwezige dieren is het niet toegestaan om hier te fietsen.