Elke herfst worden we in Diemen opgevrolijkt door die knalrode bomen. Ook als het nat en druilerig is. Want dat maakt voor de amberboom niet uit. Dit jaar komt de herfst laat op gang: er is nog veel groen te zien en weinig oranje en geel. Maar de amberbomen hebben hun zomertooi al verwisselt voor vlammend vuur en diep bordeaux. Althans ten dele, vaak is niet de hele boom rood.

Van bladgroen naar geel en oranje

Herfstkleuren ontstaan omdat een boom als het winter wordt zijn bladgroenkorrels opslaat in de stam. Want dat zijn kostbare bouwstoffen en zo kan hij ze volgend jaar opnieuw gebruiken. Als het bleef zitten, viel het met de bladeren op de grond en waren de bladgroenkorrels verloren. Die korrels zijn – de naam zegt het al – groen, maar wat er achterblijft in het blad, heeft ook een kleur: geel of oranje. Vandaar dat de meeste herfstbladeren die kleuren hebben.

Rood, roder, roodst

Maar bij sommige bomen gebeurt er nog iets speciaals in de herfst: ze maken rode kleurstoffen aan. Dezelfde stof als bloedsinaasappels hun kleur geeft. Waarom dat is, weten we niet zeker, misschien beschermt het de boom tegen zonlicht. In de herfst kan een boom daar – zo zonder bladgroen – niet zo goed tegen. Hoe meer zon, hoe roder de boom. Daarom zijn ze aan de zuidkant roder dan aan de noordkant. En veel amberbomen zijn van onder nog groen, terwijl ze boven in al rood zijn, met daartussen een geel gebied. Als je op dit moment door Diemen loopt kun je dat duidelijk zien. Sommige andere bomen worden ook rood, bijvoorbeeld kersen, maar de amberboom wint het van alle andere.

Amerikaanse amberboom of ‘Liquidamber’

Het is een Amerikaanse boom, die in Nederland zo’n 20 a 25 meter hoog wordt. We planten hem graag aan, niet alleen vanwege zijn herfstkleur, maar ook vanwege het mooie diep ingesneden blad in de vorm van een hand en de vruchten: leuke stekelbolletjes die tot laat in de winter aan de boom hangen. Zijn naam dankt hij aan de hars die tevoorschijn komt als de bast beschadigt en de geur die de bladeren verspreiden bij warm weer. Het ruikt naar amber, een zoetige harsige geur.

 Waar staan ze?

  • Bij de brandweer in de D.J. den Hartoglaan, heel toepasselijk.
  • Op de Tobias Asserlaan, om de hoek in de Martin Luther Kinglaan en ook de andere kant op: het stille deel van de Arent Krijtsstraat
  • In Noord langs de Klipperweg
  • Uiteraard ook in de Amberboomstede in Diemen Zuid! De prachtige bladeren op de foto zijn uit deze straat.

Als het grijs en nat is, vrolijken de knalkleuren van de amberboom je op!

Door: Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen