Egelbroodjes

Hoe schattig zijn deze broodjes? Neem in de herfstvakantie de tijd om deze egeltjes te bakken. Met dit recept leer je de kids op een laagdrempelige manier kennis maken met het bakken van brood. Dat is toch net wat anders dan taartjes, koekjes en cupcakes. Stroop de mouwtjes op en laat de kleine bakker alle ingrediënten afwegen en daarna lekker kneden.

Ingrediënten

  • 450 gram witte bloem
  • 2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 7 gram instant gist
  • 50 gram boter
  • 250 ml melk
  • 1 ei
  • Rozijntjes

Bereiding

  • Doe de bloem in de kom van de mixer en voeg de zout, suiker en gist toe in verschillende hoeken van de kom.
  • Verwarm de boter en melk tot het aangenaam warm is en de boter begint te smelten.
  • Voeg toe aan de bloem en meng met deeghaken tot een geheel.
  • Voeg tot slot het ei toe en meng tot een geheel.
  • Kneed het deeg vervolgens eerst 5 – 10 minuten met de mixer tot het zacht en elastisch is.
  • Daarna kunnen de handjes uit de mouwen. Laat de kleine bakker het deeg af kneden tot een mooi deeg.
  • Dek het deeg af en laat het ongeveer een uur rijzen tot het is verdubbeld in volume.
  • Stort het deeg op een bebloemd werkblad en laat de kleine bakker alle lucht uit het deeg slaan. Dit is een leuk karwei!
  • Verdeel het deeg daarna in 8 gelijke delen, bol elk deegje op en vorm er daarna een snuitje aan, zodat je deegbolletjes de vorm van een egel krijgen.
  • Knip nu (met een kinderschaar als je die hebt), achter het hoofdje, stekeltjes op de rug van de egel. Knip diep genoeg, anders verdwijnen de stekels na het rijzen.
  • Verdeel de egels met genoeg ruimte op een bakplaat en maak van rozijntjes de oogjes.
  • Laat de egeltjes nog een half uurtje rijzen.
  • Bak ze daarna in 10 – 15 minuten op 220 graden goudbruin en gaar.