Waar gebouwd wordt, liggen vaak lange tijd bergen zand onberoerd te wachten. Heeft zo’n heuveltje een steile wand, dan komen daar nogal eens oeverzwaluwen op af. Zo ook in Diemen. Van nature broeden deze kleine zwaluwen in een oever van een rivier, maar een zandhoop in de buurt bij water vinden zij ook interessant. Ze graven een lange gang met aan het eind een broedkamer met veertjes en gras. En niet eentje of twee, maar met tientallen tegelijk, want een oeverzwaluw is een koloniebroeder.

Een bouwterrein is niet echt een veilige nestlocatie. Verstoring ligt op de loer. Maar gelukkig zijn broedende vogels beschermd. Ontdekt men de nestgaten op tijd, dan worden bouwwerkzaamheden uitgesteld en, zoals nu op de Sniep, een hek geplaatst. Het bruin-witte vogeltje houdt wel van een beetje rust. Maar van een afstand kunt u de zwermen zacht kwetterende zwaluwen goed bekijken.

Er zijn wel meer planten en dieren die zich thuis voelen op bouwterreinen of braakliggende grond. Dit soort gebieden hebben immers specifieke eigenschappen. Zo ontstaat tijdelijke natuur, dat heel waardevol is voor de diertjes, en ook voor mensen. We hechten eraan. Jammer dus als het weer verdwijnt. Door de tijdelijke aard van de broedlocaties, verhuizen oeverzwaluwen vaak. Toch komen ze (na hun overwintering in Afrika) steeds weer terug, ook naar Diemen.

Om ze als broedvogel te behouden is daarom een grote kunstzwaluwwand geplaatst op knooppunt Diemen. Een steile betonnen wand met zeventig gaten erin. Erachter leem waarin de vogeltjes de nesten graven. Je ziet het aan je rechterhand als je van de A9 de A1 richting Amsterdam oprijdt. Ook vanaf het nieuwe fietspad over diezelfde oprit en de fietsenrekken bij busstation Diemerknoop kun je de wand bekijken. Het verkeer deert ze niet. Oeverzwaluwen vliegen af en aan om hun jongen te voeren. Kleine mugjes vooral. Één oeverzwaluw kan op een dag 800 muggen verorberen! Niet alleen een leuk vogeltje dus, maar ook nog nuttig!

Door: Marisa Stoffers

Foto oeverzwaluw met jong: Frank Vassen, CC BY 2.0

 

 

 

 

 

 

 

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen