In Diemen leven zo’n 25 soorten dagvlinders, de ‘gewone’ vlinders. Maar, er zijn de afgelopen vijf jaar ook 500 soorten nachtvlinders gespot in Diemen! 20 keer zo veel, geen aantal om over het hoofd te zien. Zeker niet omdat een deel ook overdag vliegt, die noem je ‘dagactieve nachtvlinders’. Ze zijn supermooi en overal om je heen te zien.
Motten
Nachtvlinders noemen we ook wel motten. Misschien hebben ze daardoor bij sommige een slechte naam. Want wie wil er nou mot? En motten eten toch je kleren op? Om die verdenking meteen op te helderen: van de 2345 soorten nachtvlinders in Nederland, eten er 2 kleren, de zogenaamde kleermotten. De rupsen zijn de schuldige. Gelukkig komen ze sinds de wasmachine niet veel meer voor.
Grauw of felgekleurd?
Een andere misvatting, is dat motten grauw en saai zijn. Niets is minder waar! Ze zijn er in vele kleuren met prachtige patronen. De nachtvlinders op de foto’s zijn alle vier overdag actief en op dit moment te zien in Diemen. Als het zonnig is drinken ze nectar uit bloemen, zoeken een partner of leggen eitjes op de ‘waardplanten’, zoals de planten heten waar de rupsen van leven.
Verschil van dag en nacht
Je zou denken dat het verschil tussen een dagvlinder en een nachtvlinder eenvoudig is: de een leeft als het licht is, de ander als het donker is. Maar dat klopt dus niet helemaal, vanwege de dagactieve nachtvlinders. Toch kun je het verschil zien. Aan de vleugels en aan de voelsprieten. Dagvlinders hebben knopjes aan het uiteinde van de voelsprieten. Nachtvlinders niet, bij hun eindigen de voelsprieten in een veertje of in een puntje. Ook de vleugels dragen ze anders. Dat zie je vooral als ze rustig ergens zitten. Een dagvlinder klapt dan de vleugels dicht, een nachtvlinder legt zijn vleugels juist plat op zijn lichaam (zie foto hieronder).
Verschillen tussen dagvlinders (links een icarusblauwtje) en nachtvlinders (rechts een zilverstreep): in rust houden zij hun vleugels anders en de uiteinden van de voelsprieten verschillen, zie tekst.
Icarusblauwtje: foto Ragnar 1904
Zilverstreep: foto Adrian Tync
Meimotten
De Vlinderstichting organiseert deze maand #meimotten: in mei staan al hun sociale media in het teken van nachtvlinders. Elke dag een nieuwe soort, interessante feitjes en prachtige foto’s.
4 soorten dagactieve meimotten in Diemen
Op de foto van linksboven met de klok mee:
- De rood-zwarte sint-jacobsvlinder. Zij legt haar eitjes op jacobskruiskruid. Een geel bloempje dat je in bermen kunt aantreffen. (foto: Charles J. sharp)
- De bruin-gele koperuil. Zij legt haar eitjes op brandnetels, dovenetels, wilde marjolein en distels. Die groeien en bloeien ook volop in onze bermen en bosranden. (foto: Beentree)
- De zwart-witte gerande spanner. De eitjes legt ze op bomen als wilgen en populieren, rijkelijk aanwezig in Diemen. (foto: AfroBrazilian)
- De groene zomervlinder. Ook zij legt haar eitjes op bomen: berk is favoriet, en ook esdoorns en wilgen. Liefst leven ze in een bosrijke omgeving, dus in Diemen zitten we goed. (foto: Patrick Clement)
Ga zelf op zoek naar nachtvlinders in park, bos, berm of in je eigen tuin. Wil je meer (dag- en nacht)-vlinders in je tuin? Lees bij de Vlinderstichting hoe de ideale vlindertuin eruitziet.
Geef een reactie