Acht knalrode kreeftenscharen liggen bij het water achter de Deen en AH, verspreidt over de stoep. Ergens ligt ook een kreeftenhoofd, en verderop nog een. Een waar slagveld. De vier bijbehorende staarten zijn spoorloos. Logisch, want de staart is het smakelijke deel van een rivierkreeft. Voor mensen, maar ook voor dieren. Vermoedelijk heeft in het ondiepe water een reiger staan vissen en zijn buikje gevuld.

Welk kreeftje woont er nou zo talrijk in het centrum van Diemen? Een exoot. Import uit Amerika: de rode rivierkreeft. In de jaren tachtig voor consumptie hierheen gehaald, maar kennelijk ook ontsnapt of vrijgelaten. Het zijn prachtige beesten, met flinke scharen en een stralend rode kleur. Toch is niet iedereen blij met hen. Het zijn er in de tussentijd enorm veel, veel té veel. Onze eigen Europese rivierkreeften hebben ze verdrongen, ze beschadigen oevers en waterplanten en maken het water troebel. Dat alles is niet goed voor het waterleven.

Sommigen vinden dan ook dat we ze weg moeten vissen. Anderen zeggen dat je ze beter kunt accepteren. Onze Diemense dieren hebben dat laatste al gedaan: vossen, eenden, futen, reigers, ooievaars, kraaien, aalscholvers, ijsvogels en buizerds, allen smullen er volop van. Ook veel mensen vinden ze heerlijk: de supermarkt verkoopt rivierkreeft gepeld en wel in een pakje, maar vaak geïmporteerd uit China, niet uit onze eigen sloot! Want rivierkreeft vangen, daar heb je een vergunning voor nodig, toestemming om ze te mogen verplaatsen is nog lastiger. De commerciële vangst is daardoor nog niet echt op gang gekomen. Wat wel mag, als je er een tegenkomt, is hem ter plekke opeten.

De kans er een tegen te komen, is nu in september best groot. Vooral als het buiten nat is kruipen ze het land op, op zoek naar nieuw leefgebied. Soms zie je er tientallen op straat. Als je te dichtbij komt, heft hij als een stoere bokser zijn scharen omhoog. De kleine kreeft is niet bang voor mensen. Als je je vinger voor zijn neus houdt, zal hij je zeker pakken, met misschien wel een paar druppels bloed tot gevolg. Zijn scharen zijn superscherp! Ook bij droog weer kun je ze zien, kijk dan ín het water. Bijvoorbeeld achter de Deen en AH. Smakelijk eten!

Door: Marisa Stoffers

Foto: scharen en hoofd rode rivierkreeft achter het Diemerplein: Marisa Stoffers

 

 

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen