Bakken

Diemo houdt heel erg veel van lekker eten. Jij ook?

Wil je samen met Diemo de keuken in en iedereen verrassen met het resultaat? Dan gaan we samen aan de slag.

Regelmatig zet Diemo op deze pagina weer een nieuw recept die je samen met je vader, moeder of opa en oma kunt maken.

Dat wordt smullen!!

Spookjes pizza

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de tomato frito over de 2 pizzabodems.

Snijd de mozzarella in plakjes van 1/2 cm. Snijd elk plakje in de vorm van een spookje en verdeel over de pizzabodems. Leg op elk spookje 2 kappertjes als oogjes.

Bak de pizza’s iets onder het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Snijd de pizza langs de spookjes in stukken en serveer.

Wat heb je nodig:

1 pakje tomato frito

2 pizzabodems

2 zakjes mozzarella

2 el kappertjes

Griezel spinnen

Deze spider oreo’s zijn vooral heel schattig en niet heel eng. Daarbij zijn ze makkelijk te maken.

Wat heb je nodig:

  • Oreo’s
  • dropveters
  • marsepein of wiebeloogjes

Haal één kant van het koekje eraf en leg de dropveters er overheen. Druk dan voorzichtig de andere kant van het koekje er op.

Met een klein balletje marsepein (of iets dergelijks) plak je zwart/witjes bovenop (alleen de witte dan), de veters steek je zo in de zachte vulling en met eetbare stift maak je de oogjes af.

Paddenstoel cakejes

Wat heb je nodig:

  • 1 pak Koopmans paddenstoel cakejes mix
  • Boter
  • 2 eieren

Hoe maak je de cakejes?

De beschrijving staat heel duidelijk op de doos beschreven.  Het kan niet fout gaan.

Appelchips

Wat heb je nodig:

  • Appels, bijvoorbeeld Elstar (met ongeveer 2 appels vul je een bakplaat)
  • Kaneel
  • 1-2 eetlepel citroensap per appel

Hoe maak je de chips?

Verwarm de oven voor op 100 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Was de appel, haal het klokhuis eruit met een appelboor (of eventueel een mesje), maar schil de appels niet. Snij nu, met behulp van een mandoline, keukenmachine of eventueel een scherp mesje, hele dunne plakjes appel. Wanneer je de appel met de hand snijdt, snij de appel dan doormiddel en leg met het snijvlak naar beneden. Snij er vervolgens horizontaal dunne plakjes van, dit werkt het allerbeste. De laatste mogelijkheid is natuurlijk voor de ouders.

Doe de plakjes appel in een kom, bestrooi met kaneel (naar smaak) en de 1-2 eetlepels citroensap. Zorg dat alle plakjes met wat kaneel bedekt zijn.

Leg de plakjes appel op de bakplaat en zet deze in het midden van de oven. Na ongeveer 2,5 uur zijn de appels heerlijk knapperig geworden en kun je ze uit de oven halen. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje (max 3-4 dagen). Geloof mij, ze zijn (ook voor de ouders) een tikkeltje verslavend en vaak sneller op dan je denkt!

Egelbroodjes maken

Wat heb je nodig:

  • Mix voor brooddeeg (wit) en eventuele toevoegingen voor het deeg
  • Rozijnen
  • Boter
  • Hagelslag
  • Schaar
  • Bakplaat, bakpapier en oven

Hoe maak je deze egelbroodjes?

Hoewel ik geen ervaren broodjesbakker ben, vond ik deze schatjes van broodjes niet moeilijk om te maken. Het gaat als volgt:

  • Bereid het deeg zoals op de verpakking staat. Bij de mix die ik gebruikte hoef je alleen wat water en boter toe te voegen. Goed mixen en kneden en geef het deeg de tijd om te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het deeg ik gelijke bolletjes.
  • Maak van ieder bolletje een egeltje door aan één kant een puntje te maken van het deeg, dit is het snuitje. Druk er twee rozijnen in als oogjes.
  • De egelbroodjes met de grote stekels maak je als volgt: knip met een schaar plukjes deeg los. Door de spanning die op het deeg staat gaan de stekeltjes rechtop staan. De egels met hagelslag krijgen pas hun stekels na het bakken.
  • Zet alle egelbroodjes op het bakpapier op de bakplaat en schuif de broodjes ongeveer een kwartier in de oven. Kijk even goed op de gebruiksaanwijzing van het deeg én hou je oven in de gaten zodat de egeltjes niet te donker bakken.
  • Laat de broodegeltjes even afkoelen en maak dan de egeltjes met de hagelslag: smeer het lijfje in met boter en sprenkel de hagelslag erover.

En klaar zijn de schattige egeltjes! Bijna zonde om op te eten, maar ze zijn heerlijk!

Chocolade poffertjes op een stokje

Wat heb je nodig (voor 2 porties)?

  • 120 ml melk
  • 60 gr boekweitmeel
  • 2 el zoetstof poeder
  • 1/2 chocoladereep
  • Lollystokjes
  • Poffertjespan
  • Olie of bakspray om in te bakken

Optioneel: spikkels om te versieren

Hoe maak je het?

Meng de melk met het boekweitmeel tot een glad beslag. Vet de poffertjespan in en verwarm op hoog vuur. Vul de holtes met het beslag en bak totdat er gaatjes in het beslag ontstaan. Draai nu voorzichtig om en bak nog een paar minuten totdat beide kanten goud-bruin zijn geworden. Smelt ondertussen de chocolade in de magnetron. Leg de poffertjes op een stuk bakpapier en steek de lollystokjes erin. Giet de chocolade over de poffertjes en strooi er wat spikkels op. Smullen maar!

Frozen yoghurt ontbijttaartjes

Zin in een lekker taartje als ontbijt? Waarom niet! Deze frozen yoghurt ontbijttaartjes met cruesli en vers fruit zijn heel verantwoord en ook nog eens super feestelijk.

Wat hebben we nodig:

  • 6 el cruesli, muesli of granola
  • 200 ml yoghurt
  • Flinke kneep honig
  • Vers fruit naar keuze als topping (bijv. frambozen, blauwe bessen, aardbei en mango)
  • verder nodig:
  • Cupcakebakblik
  • 6 papieren cupcakevormpjes

Kijk hier het filmpje hoe je de cupcakes kunt maken.

Wortelkoekjes maken

Wat heb je nodig:

  • 150 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • ½ tl zout
  • 75 g rietsuiker
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 1 middelgroot ei
  • 100 g winterpeen
  • 50 g havermout
  • 25 g geraspte kokos
  • 2 pakjes kleurstofstift

Bekijk hier het filmpje hoe je de wortelkoekjes moet maken.