Bakken

Diemo houdt heel erg veel van lekker eten. Jij ook?

Wil je samen met Diemo de keuken in en iedereen verrassen met het resultaat? Dan gaan we samen aan de slag.

Regelmatig zet Diemo op deze pagina weer een nieuw recept die je samen met je vader, moeder of opa en oma kunt maken.

Dat wordt smullen!!

Monster cupcakes

Is jouw eigen monster jarig of wil je de monsters met Halloween verrassen met iets lekkers? Dan zijn deze monster cupcakes een super toffe en griezelige kindertraktatie om uit te delen. En ze zijn nog lekker ook en helemaal niet moeilijk om te maken. Kijk maar!

Knakworst mummies

Deze griezelige knakworst mummies zijn de makkelijkste snacks die je kunt maken voor je Halloween feestje. Ze zijn in een half uurtje klaar. En je kunt ze zowel warm als koud eten.  Serveer ze met ketchup of zoete chilisaus als ‘bloederige’ dip om de beleving compleet te maken. In de video kun je zien hoe je ze maakt.

Monster sandwich cookies

Wil je iets leuks maken samen met kinderen voor Halloween? Ga dan aan de slag met deze Monster sandwich cookies. Deze griezelige gluipers zijn makkelijk om te maken en ook nog eens super lekker.

Kijk hier voor het recept.

APPELCHIPS

Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Schaaf (met mandoline of kaasschaaf) of snijd met een scherp mes de appel in zo dun mogelijke plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes erop. Strooi er wat kaneel overheen. Zet de bakplaat in de oven en laat de chips in ongeveer twee uur knapperig worden. Kijk tussendoor of ze al mooi bruin worden. Soms moeten ze er wat langer in dat is per oven en dikte van de chips verschillend. Laat ze afkoelen buiten de oven op de bakplaat en smullen maar. Stop de rest in een mooie glazen pot voor later. Al zal er waarschijnlijk niets over blijven omdat ze zo lekker zijn.

Groente muffins

Dit recept heb ik van Fransesca kookt. Ze bakte ze met kinderen op de Kids Food Experience en kreeg daarmee zelfs de lastige eters op haar hand. Een succesrecept dat zeker in dit rijtje thuis hoort dus. Lekker als tussendoortje of bij de lunch! Het recept vind je hier.

Zelf perenijsjes maken

Wat heb je nodig:

  • 2 kleine peren (ongeveer 220 gr), geschild en in stukjes
  • ¼ citroen, sap
  • 1 el honing
  • 6 el water
  • snufje gemalen zeezout
  • ijsstokjes
  • ijsvormpjes

Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde massa. In totaal heb je ongeveer 260 milliliter nodig. Voeg – indien nodig – extra water toe.

Vul ijsvormpjes met het perenmengsel, zet de houten stokjes erin en laat de ijsjes gedurende 4-6 uur hard worden in de vriezer. Als je ijsvormpje geen stokjeshouder heeft, steek dan de houten stokjes na ongeveer 1-2 uur in de ijsjes, als het mengsel al iets bevroren is.

Tip van Marleen: Let erop dat je het mengsel na het blenden zo snel mogelijk in de ijsvormpjes giet, perensap verkleurt namelijk erg snel.

Snelle bladerdeeg appeltaart

Wat heb je nodig:

  • Voor de vulling
  • 2-3 appels, geschild en in blokjes
  • 1-2 el suiker
  • 1 el custardpoeder
  • ¼ tl kaneelpoeder

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Haal het bladerdeeg 10 minuten van te voren uit de koelkast. Meng de appelblokjes met de suiker, het custardpoeder en kaneelpoeder. Rol het deeg met bakpapier en al uit en leg het op een bakplaat. Snijd het deeg in zes gelijke rechthoeken en prik iedere rechthoek in het midden enkele keren in met een vork. Verdeel de appelvulling diagonaal over de stukjes bladerdeeg. Klap één van de punten deeg over de appelvulling. Maak de andere punt iets nat en vouw ook deze over de appelvulling, zodat deze vastplakt op het andere deegflapje. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en bestrooi het met amandelschaafsel. Eventueel kun je ook nog een beetje suiker over het deeg strooien.

Bak de snelle appeltaartjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en bestrijk daar de appeltaartjes mee. Serveer ze (lauw)warm of afgekoeld.

Bananenbroodmuffins met appel en kaneel

Wat heb je nodig:

  • 3 bananen
  • 150 g amandelmeel
  • 1.5 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 el honing
  • 1 tl kaneel
  • 2 appels

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de bananen, het amandelmeel, het bakpoeder, de eieren, de honing, de kaneel en een snuf zout in de kom van de keukenmachine en meng alles in een paar seconden tot een glad beslag.
  • Snijd de appel in kleine stukjes en roer door het beslag.
  • Vet een muffinvorm in met wat olie en verdeel het mengsel over 12 muffinvormpjes.
  • Zet de muffins in de oven en bak in zo’n 40 minuten gaar. Leg er wat aluminiumfolie overheen wanneer de bovenkant te bruin wordt.
  • Haal de muffins uit de oven, even laten afkoelen en genieten maar!

Smeltende sneeuwpop koekjes

Wat heb je nodig:

2 jodekoeken

125 g Dr. Oetker wit glazuur

2 witte marshmallows

2 Venco kleurendropstaafjes

1 decoratiestift choco

1 Look o Look zure regenboogmat

Hoe maak je het:

Scheur twee stukjes bakpapier af en leg elk stuk op een bord. Leg op elk bord een koek. Verwarm het witte glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het witte glazuur over de koeken.

Duw in elke marshmallow een dropstaafje als neus. Teken met de melkchocolade decoratiestift 2 ogen op de marshmallows. Zet de marshmallows in het midden van de koeken. Trek de zure matten los van elkaar zodat je reepjes zure mat in losse kleuren krijgt. Doe de sneeuwpop een zure mat sjaal om. Gebruik twee kleuren.

Teken in het witte glazuur langs de marshmallow handjes van de sneeuwpop met de decoratiestift.

Abrikozen taartjes

  • Diepvries pakje met bladerdeeg
  • 250 g magere kwark, goed uitgelekt
  • 1 ei, geklutst
  • 30 g vanillesuiker
  • 1 blikje abrikozen, gehalveerd (240 g uitlekgewicht), uitgelekt
  • optioneel: 100 g abrikozenjam

Hoe maak je het:

STAP 1
Verwarm de oven voor op 220° C boven-/onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.

STAP 2
De eieren splitsen in eiwit en eigeel. Kwark met het eigeel en vanillesuiker mengen.

STAP 3
Deeg met het meegerolde bakpapier direct op de bakplaat uitrollen en dun met eiwit besprenkelen.

STAP 4
Het deeg met een pizzasnijder in 18 gelijke stukken snijden. (3 rijen in de lengte en 6 rijen in de breedte).

STAP 5
Maak met een ijsschep 18 bolletjes van het kwark mengsel. Leg in het midden van ieder deegstuk 1 bolletjes. Leg dan over ieder bolletje kwark een gehalveerde abrikoos met de bolle zijde naar boven als een soort dekseltje.

STAP 6
Bak de abrikozentaartjes in het midden van de oven in 15 – 20 min. knapperig en goudbruin.

STAP 7
Optioneel: meng de abrikozenjam met 2 eetlepels water en strijk dit mengsel net na het bakken over de bolle kant van de abrikozen.

Pizza schuitjes met broccoli

Wat heb je nodig voor 4 pizza schuitjes:

  • 1 rol kant en klare pizzadeeg uit de koeling
  • 150 g broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 60 g wortels, in stukjes gesneden
  • 100 g spekblokjes
  • 1 ei, geklutst, om te bestrijken

Hoe maak je het:

STAP 1
Verwarm de oven voor op 220° C boven-/onderwarmte. Het deeg direct uit de koelkast gebruiken.

STAP 2
Deeg met het meegerolde bakpapier direct uitrollen op de bakplaat en in 4 rechthoeken snijden. Hoeken zo vouwen dat er uit de rechthoek een schuitje ontstaat.

STAP 3
De tomatensaus over de schuitjes verdelen. Hierop de broccoli, wortel en spek leggen. De randen met ei bestrijken.

STAP 4
Schuitjes in het midden van de oven in 10 – 15 min. goudbruin bakken.

Spookjes pizza

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de tomato frito over de 2 pizzabodems.

Snijd de mozzarella in plakjes van 1/2 cm. Snijd elk plakje in de vorm van een spookje en verdeel over de pizzabodems. Leg op elk spookje 2 kappertjes als oogjes.

Bak de pizza’s iets onder het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Snijd de pizza langs de spookjes in stukken en serveer.

Wat heb je nodig:

1 pakje tomato frito

2 pizzabodems

2 zakjes mozzarella

2 el kappertjes

Griezel spinnen

Deze spider oreo’s zijn vooral heel schattig en niet heel eng. Daarbij zijn ze makkelijk te maken.

Wat heb je nodig:

  • Oreo’s
  • dropveters
  • marsepein of wiebeloogjes

Haal één kant van het koekje eraf en leg de dropveters er overheen. Druk dan voorzichtig de andere kant van het koekje er op.

Met een klein balletje marsepein (of iets dergelijks) plak je zwart/witjes bovenop (alleen de witte dan), de veters steek je zo in de zachte vulling en met eetbare stift maak je de oogjes af.

Paddenstoel cakejes

Wat heb je nodig:

  • 1 pak Koopmans paddenstoel cakejes mix
  • Boter
  • 2 eieren

Hoe maak je de cakejes?

De beschrijving staat heel duidelijk op de doos beschreven.  Het kan niet fout gaan.

Appelchips

Wat heb je nodig:

  • Appels, bijvoorbeeld Elstar (met ongeveer 2 appels vul je een bakplaat)
  • Kaneel
  • 1-2 eetlepel citroensap per appel

Hoe maak je de chips?

Verwarm de oven voor op 100 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Was de appel, haal het klokhuis eruit met een appelboor (of eventueel een mesje), maar schil de appels niet. Snij nu, met behulp van een mandoline, keukenmachine of eventueel een scherp mesje, hele dunne plakjes appel. Wanneer je de appel met de hand snijdt, snij de appel dan doormiddel en leg met het snijvlak naar beneden. Snij er vervolgens horizontaal dunne plakjes van, dit werkt het allerbeste. De laatste mogelijkheid is natuurlijk voor de ouders.

Doe de plakjes appel in een kom, bestrooi met kaneel (naar smaak) en de 1-2 eetlepels citroensap. Zorg dat alle plakjes met wat kaneel bedekt zijn.

Leg de plakjes appel op de bakplaat en zet deze in het midden van de oven. Na ongeveer 2,5 uur zijn de appels heerlijk knapperig geworden en kun je ze uit de oven halen. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje (max 3-4 dagen). Geloof mij, ze zijn (ook voor de ouders) een tikkeltje verslavend en vaak sneller op dan je denkt!

Egelbroodjes maken

Wat heb je nodig:

  • Mix voor brooddeeg (wit) en eventuele toevoegingen voor het deeg
  • Rozijnen
  • Boter
  • Hagelslag
  • Schaar
  • Bakplaat, bakpapier en oven

Hoe maak je deze egelbroodjes?

Hoewel ik geen ervaren broodjesbakker ben, vond ik deze schatjes van broodjes niet moeilijk om te maken. Het gaat als volgt:

  • Bereid het deeg zoals op de verpakking staat. Bij de mix die ik gebruikte hoef je alleen wat water en boter toe te voegen. Goed mixen en kneden en geef het deeg de tijd om te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het deeg ik gelijke bolletjes.
  • Maak van ieder bolletje een egeltje door aan één kant een puntje te maken van het deeg, dit is het snuitje. Druk er twee rozijnen in als oogjes.
  • De egelbroodjes met de grote stekels maak je als volgt: knip met een schaar plukjes deeg los. Door de spanning die op het deeg staat gaan de stekeltjes rechtop staan. De egels met hagelslag krijgen pas hun stekels na het bakken.
  • Zet alle egelbroodjes op het bakpapier op de bakplaat en schuif de broodjes ongeveer een kwartier in de oven. Kijk even goed op de gebruiksaanwijzing van het deeg én hou je oven in de gaten zodat de egeltjes niet te donker bakken.
  • Laat de broodegeltjes even afkoelen en maak dan de egeltjes met de hagelslag: smeer het lijfje in met boter en sprenkel de hagelslag erover.

En klaar zijn de schattige egeltjes! Bijna zonde om op te eten, maar ze zijn heerlijk!

Chocolade poffertjes op een stokje

Wat heb je nodig (voor 2 porties)?

  • 120 ml melk
  • 60 gr boekweitmeel
  • 2 el zoetstof poeder
  • 1/2 chocoladereep
  • Lollystokjes
  • Poffertjespan
  • Olie of bakspray om in te bakken

Optioneel: spikkels om te versieren

Hoe maak je het?

Meng de melk met het boekweitmeel tot een glad beslag. Vet de poffertjespan in en verwarm op hoog vuur. Vul de holtes met het beslag en bak totdat er gaatjes in het beslag ontstaan. Draai nu voorzichtig om en bak nog een paar minuten totdat beide kanten goud-bruin zijn geworden. Smelt ondertussen de chocolade in de magnetron. Leg de poffertjes op een stuk bakpapier en steek de lollystokjes erin. Giet de chocolade over de poffertjes en strooi er wat spikkels op. Smullen maar!

Frozen yoghurt ontbijttaartjes

Zin in een lekker taartje als ontbijt? Waarom niet! Deze frozen yoghurt ontbijttaartjes met cruesli en vers fruit zijn heel verantwoord en ook nog eens super feestelijk.

Wat hebben we nodig:

  • 6 el cruesli, muesli of granola
  • 200 ml yoghurt
  • Flinke kneep honig
  • Vers fruit naar keuze als topping (bijv. frambozen, blauwe bessen, aardbei en mango)
  • verder nodig:
  • Cupcakebakblik
  • 6 papieren cupcakevormpjes

Kijk hier het filmpje hoe je de cupcakes kunt maken.

Wortelkoekjes maken

Wat heb je nodig:

  • 150 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • ½ tl zout
  • 75 g rietsuiker
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 1 middelgroot ei
  • 100 g winterpeen
  • 50 g havermout
  • 25 g geraspte kokos
  • 2 pakjes kleurstofstift

Bekijk hier het filmpje hoe je de wortelkoekjes moet maken.