Knutselen

Hou jij net als Diemo van knutselen en met papier, verf, lijm en schaar de leukste dingen te maken?

Kijk dan regelmatig op deze pagina want Diemo zet hier elke keer weer nieuwe knutsel ideeën op.

Monsterkaarten voor Halloween

Dit heb je nodig: bruin en wit papier, zwarte stift, lijm, potlood, schaar

Zo maak je het:

 1. Gebruik je A4 papier, knip het dan eerst in twee en vouw het dan dubbel.
 2. Neem het wit papier en teken met potlood rond de hand van je kind.
 3. Kleef het handje met de vingers naar beneden op het bruine papier.
 4. Teken ogen en een mond op de hand.
 5. Schrijf in drukletters ‘BOO’ op het kaartje.

Vleermuis maken van een sok

Heb je nog een eenzame oude zwarte sok liggen, dan kun je daar deze leuke vleermuis van maken. Je vult de sok met rijst of ander vulmateriaal en daarna bind je hem dicht met een lang zwart touwtje. Knip een paar vleugels uit zwart papier of vilt en plak die op de sok. En geef de vleermuis tot slot een gezicht door er een paar wiebel ogen op te plakken en een mondje van een stukje wol en tanden van vilt. Dan hang je hem op z’n kop aan het plafond of in het raamkozijn.

Bezig bijtje

Heb je veel bloemen of een vlinderstruik in de tuin? Dan zul je ze in de zomer zeker zien vliegen: bijen. Bijen zijn enorm nuttig! Dit lieve bijtje maakten we van een wc rol. Grappig toch?!

Wat heb je nodig:

 • wc rollen
 • zwart en geel papier voor het lijfje of zwart en gele verf
 • geel papier voor het hoofdje
 • zwart papier voor de pootjes
 • zwart papier voor de sprieten

Gevaarlijke haai

Grappig en heel makkelijk te maken: deze haai van een papieren bordje.

Wat heb je nodig:

 • papieren bordje
 • blauwe stiften of verf
 • blauw papier voor de vinnen
 • rode stift voor de mond
 • oogjes

IJsjes slinger

Van deze ijsjes slinger word je toch vrolijk? Leuk om op te hangen op een kinderkamer of als decoratie tijdens een kinderfeestje. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is: gekleurd papier, een zwarte stift, ijsstokjes, plakband en touw. Zo gemaakt!

Wat heb je nodig:

 • ijsstokjes
 • gekleurd papier
 • touw
 • lijm
 • zwarte stift voor gezichtjes

Eskimootjes

Waar cupcake vormpjes allemaal wel niet goed voor zijn! Wil jij ook zo’n eskimo knutselen? Knip dan wanten, schoenen en een lijfje uit gekleurd papier en een gezichtje net zo groot als het cupcake vormpje. Plak ze op een vel papier. Het ‘bont’ maak je van watjes.

Sneeuwpop op een stokje

Van wattenschijfjes kun je nog veel meer leuke winterknutsels maken! Je plakt twee watten op een ijsstokje. En daar knutsel je met papier een sneeuwpop van.

Muts slinger

Met deze slinger aan de muur of in het raamkozijn haal je gelijk de winterse sfeer in huis. Je maakt hem door deze mutsjes twee keer uit te printen. En dan kan je kind ze versieren met potlood, wasco, stift of verf en watjes. Touwtje eraan en klaar is je winter knutsel!

Pauw wat ben je mooi

Wauw wat mooi! Voor deze pauw heb je verschillende blaadjes nodig in verschillende groottes en kleuren die je mooi op elkaar plakt. Van een vrolijk kleur papier maak je het lijfje van de pauw, pootjes er onder (dat kunnen ook de steeltjes van twee blaadjes zijn) en klaar!

Vleermuizen maken

Je hebt vast nog wel een wc rol liggen voor deze geweldige vleermuis, toch?! Je maakt hem door een stuk zwart papier om de rol te plakken. Knip een paar vleugels uit en lijm die op zijn rug. En geef je vleermuis nog een paar wiebelogen en tanden en je bent alweer klaar. Als je twee dunne strookjes papier aan de vleermuis vastmaakt, kun je hem ook ondersteboven ophangen aan een touwtje of een tak.

Spiraal spookjes maken

Deze spiraal spookjes zijn super simpel om te knutselen voor Halloween maar staan zo leuk in huis. Door de wind draaien ze continu rondjes. Je knipt ze uit papier en dan hoef je er alleen nog maar een gezichtje op te tekenen en er een touwtje aan vast te maken. Van de spookjes hebben wij een gratis printable gemaakt die je hier kunt vinden om uit te printen.

Zomer strand met slippers knutselen

Ook leuk om te knutselen in de zomer is dit strand met slippers. Eerst verf je de zee met verschillende blauwtinten. Daarna smeer je de rest van je vel papier in met lijmstift en daarop strooi je echt zand. Plak er eventueel nog een paar schelpen bij en maak twee slippers van papier. Een lekker zomers kunstwerk is het zo!

Zelf een regenmeter maken

In Nederland kan het flink regenen. Wil je meten hoeveel neerslag er nu eigenlijk echt gevallen is? Wij laten je zien hoe je zelf een regenmeter kunt maken met een lege fles. Heel makkelijk én een leuke manier om zelf eens weermannetje te spelen.

benodigdheden regenmeter

Benodigdheden:

 • Grote lege drinkfles
 • Meetlint dat afgeknipt mag worden
 • Gekleurd plakband of tap
 • Knikkers of steentjes
 • Schaar
 • Lijm

Stap 1: Knip de bovenzijde van de fles af.

Regenmeter geknipt

Stap 2: Gooi een laagje stenen of knikkers in de fles. Dit is ter versteviging.

Stap 3: Zet de afgeknipte bovenkant van de fles zonder de dop op zijn kop in de fles, zodat het tuutje naar beneden wijst. Dit zorgt ervoor dat het water niet gemakkelijk uit de fles kan verdampen als het warm is.

regenmeter tape

Stap 4: Markeer met de tape een horizontale rechte lijn rondom de fles net boven de knikkers. Dit wordt het beginpunt van je watermeting.

Stap 5: Plak het meetlint verticaal op de fles, beginnend bij de rand van de tape, zodat het meten straks ook pas begint vanaf de tape.

Stap 6: Giet water in de fles tot en met de rand van de tape. Zo kan je precies meten hoe veel regen er uiteindelijk in de fles valt.

regenmeter water

Stap 7: Zet je regenmeter buiten. Het echte werk kan nu beginnen! Kijk na een uur, dag, week of zelfs een hele maand naar je regenmeter en zie hoeveel mm regen er in die periode gevallen is. Gooi na je waarneming het water dat boven de tape gevallen is weer uit de fles om een nieuwe tijdsperiode te onderzoeken.

Veel plezier!

Bron; IVN

Zaaipapier maken

Wil jij je beste vriend(in), mama/papa of je oma/opa op een groene manier verrassen? Geef een kaartje van zelfgemaakt zaaipapier. Als je wat potgrond over het kaartje strooit, groeien er vanzelf bloemen uit. Let’s grow!

Je hebt nodig:

Zo maak je het:

 1. Scheur de kranten tot kleine stukjes.
 2. Vervolgens stop je deze in een emmer en giet je er water overheen.
 3. Laat het natte papiermengsel een nacht weken.
 4. Als het zacht is geworden, maak je er met de staafmixer een glad papje van.
 5. De bloemzaden meng je door het papierpapje en strooi er nadien nog een paar over je vormpje heen.
 6. Het mengsel smeer je in je bakvormpjes.
 7. Daarna haal je je zaaipapier uit de vormpjes en laat je het drogen tussen handdoeken met een stapel boeken erop.
 8. Als je zaaipapier-kaartjes droog zijn, kun je erop schrijven.

Heb je toch nog wat hulp nodig? Kijk dan op dit filmpje.

Vogel cupcakes maken

Doe eens creatief met vogelvoer en verwen de vogels in de winter in jouw tuin of balkon met deze vogelcupcakes om zelf te maken.

Dit heb je nodig om vogelvoer te knutselen:

 • Ongebruikt frituurvet (zonder zout)
 • Cupcake-vormpjes
 • Spuitzak
 • Lepel
 • Vogelzaad
 • Vogelpindakaas
 • Zonnebloempitten
 • Pinda’s
 • Bessen/diepvriesfruit

Zo maak je de vogelcupcakes:

Smelt het frituurvet in de pan of magnetron. Het vet moet vloeibaar zijn, maar niet koken. Vervolgens roer je het vogelvoer door het vet en doe je een beetje van het mengsel in de cupcake-vormpjes. Zet de cupcakes in de koelkast of vriezer. Maak de ‘roze slagroom’ door frituurvet te mixen met bessensap, zodat je roze vet krijgt. Dit doe je met een lepel in de spuitzak, waarmee je een mooi toefje op je cupcake maakt. Je kunt ook een laagje vogelpindakaas op je cupcake smeren. Tot slot versier de cupcake met bessen, zaden en ander lekkers. Laat het geheel hard worden in de koelkast en jouw vogelcupcakes zijn klaar. Wat zullen de vogels smullen!

Toch een beetje hulp nodig? Kijk dan dit filmpje.

Smeltende sneeuwpop

Sneeuw of geen sneeuw, met deze drie cirkels van papier kun je ook altijd een sneeuwpop knutselen in de winter. Wel een gesmolten sneeuwpop, maar zo is hij ook wel heel leuk. Je maakt hem door drie cirkels op wit papier te tekenen en uit te knippen. En die plak je bovenop elkaar met tussen de cirkels in een klein muizen trappetje, waardoor de cirkels net een beetje boven elkaar zweven. Om het contrast tussen de cirkels wat groter te maken, kun je de randen met potlood of waskrijt nog een beetje blauw maken. Verder versier je de sneeuwpop met een sjaal, knoopjes, twee armen, een wortelneus, ogen en een mond en je winterknutsel is klaar!

Sneeuwpoppetjes van waxinelichtjes

Van waxinelichtjes op batterijen kun je leuke poppetjes maken.

Op deze foto zie je een voorbeeld maar je kunt ook je eigen creatie maken.

Vetbollen maken voor vogels
Gebruik ongeveer één deel frituurvet of kokosvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn.
 1. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
 2. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
 3. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.
 4. Leg daarin, voordat de brij stolt, een onbewerkt sisaltouw of henneptouw die ruim uitsteekt.
 5. Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen.
 6. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houd een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft u niet te verwijderen, hang hem zo op. U kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Of kijk dit filmpje.

Heksjes van papier knutselen

Zolang ze van papier zijn, zijn heksen best schattig, toch? En tijdens Halloween horen ze er helemaal bij. Wil je deze heksen voor Halloween knutselen dan moet je er iets meer tijd voor uittrekken dan voor de spookjes en de vleermuizen.

Wat heb je nodig:

 • gekleurd papier
 • een satéprikker
 • lijm
 • een schaar

Om deze halloween knutsels te maken kan je het beste de uitgebreide stap-voor-stap beschrijving volgen. Tenzij je zó creatief bent dat je ze zo kan maken natuurlijk… Wij doen het je niet na!

Mannetjes en vrouwtjes van wc rollen

Wat heb je nodig:

 • wc rollen
 • verf – stiften – wasco
 • lijm
 • chenille draad
 • Bladeren
 • wiebeloogjes

Heb je nog wat lege wc rollen liggen, dan kun je daar deze vrolijke herfstknutsels van maken.

Je versiert de wc rollen met verf, wasco, stift of papier. Dan lijm je er een mooi herfstblad op waarop je een gezichtje tekent en (wiebel) ogen plakt. Tot slot plak je een chenilledraad aan de achterkant van de wc rol vast zodat je herfst mannetje ook twee armen heeft.

Spookjes van voetjes en handjes

Maak een mooie afdruk van je handje en/of voetje.

Draai het papier om en plak of teken er leuke oogjes op.

Verder kun je het spookje of monster versieren hoe je het zelf wil.

Wat heb je in ieder geval nodig:

 • verf
 • wiebeloogjes of papier om zelf een oogje te knippen
 

Spooklichtjes

Maak eerst de potjes en flessen goed schoon. Wikkel ze in het verband, maak het einde vast met een pleister. Zorg ervoor dat je een beetje ruimte overlaat, met wikkelen, voor het plakken van de wiebel-oogjes. Geef ze eventueel een lieve haarspeld (ook als mummie wil je er een beetje kek uitzien!). Als laatste plaats je de LED theelichtjes en geef ze een mooi plekje.

Wat heb je nodig:
-glazen potjes en flessen
– verbandrolletjes
– pleisters
– wiebel-ogen (o.a. Te koop bij de HEMA)
– LED theelichtjes
– evt. Een mooie haarspeld

Paddenstoel 

Wat heb je nodig?

 •  kartonnen bakje plat met klein randje
 •  wc rolletje
 •  kartonnen soep/vla kommetje of anders een plat kartonnen bordje
 •  verf
 •  wattenstaafjes/ kwasten
 •  verschillende groen karton
 •  witte knutsellijm
 •  lijmpistool

Hoe maak je het?

 • Scheur verschillende kleuren groen papier in stukjes
 • Plak die met een kwast en knutsellijm lekker kris kras op een kartonnen bakje { of schoenendoos deksel)
 • Schilder de kartonnen kommetjes rood
 • Schilder de paddenstoel steel wc rol wit
 • Knip een grasrandje uit groen papier
 • Stempel een wattenstaafje stippen op de paddenstoel
 • Lijm de paddenstoel hoed op de steel
 • Beplak de steel onderaan met een grasrandje
 • Plak de paddenstoel vast met lijm op de groene ondergrond

Een vrolijke kastanje rups

Wat heb je nodig:

 • kastanjes
 • een kurkentrekker
 • een draad of ijzerdraad
 • plakoogjes
 • chenille draad

Hoe maak je het?

 • Eerst moet je natuurlijk op zoek naar een stel kastanjes. Hup, het bos in dus om wat kastanjes te zoeken.
 • Gebruik de kurkentrekker om een gat in het midden van elke kastanje te maken. Met een naald en draad lukt het ook wel, maar dit gaat zoveel gemakkelijker. En je hoeft minder bezorgd te zijn dat je uitschiet en in je vinger prikt.
 • Knoop een kraal aan de draad (ik heb ijzerdraad gebruikt). Rijg de kastanjes eraan. Als je alle kastanjes aan de draad heb geregen maak je nog een kraaltje aan de draad vast, zodat de kastanjes er niet af kunnen.
 • Plak twee plakoogjes op de voorste kastanje.

Je vrolijke kastanje rups is klaar.

Egel van blaadjes

Dit heb je nodig:

 • Papier
 • Stift
 • Lijm
 • Blaadjes

Ga naar buiten en verzamel een paar mooie bladeren.

Teken een egel met zwarte stift op een vel papier

Lijm de blaadjes op het lijf zodat die de stekels vormen.

En klaar is je Egel !!!!

IJsjes stempelen

IJsjes zijn natuurlijk zomerknutsels bij uitstek. Je krijgt er nooit genoeg van! Je maakt deze ijsjes door te stempelen met aardappels. Voor de bolletjes snijd je een mooie ronde aardappel door. En het hoorntje kun je uit een aardappel snijden. Of je knipt een sponsje in een punt en stempelt ze daarmee. Een leuke zomerknutsel die peuters en kleuters ook heel goed kunnen maken.

Zandkasteel van wc rolletjes

Als het een dagje geen strandweer is, kun je nog steeds een zandkasteel maken. Je maakt de basis van wc rollen en een kartonnen doosje. Die smeer je in met lijmstift en dan strooi je er zand op. Je kunt het zandkasteel het beste op een wegwerpbordje zetten en eventueel verder nog versieren met vlaggetjes en schelpen.

Geef een mooie bos lente bloemen kado aan iemand die jij lief vindt.

Wat hebben we nodig:

 • Eierdozen
 • Verf + kwasten
 • Karton voor de achterkant
 • Chenille draad (groen) voor de stelen of andere groen papier
 • Lint voor de mooie strik
 • Knopen voor het hartje van de bloem

Knip de eierbakjes uit de eierdoos en schilder ze in mooie vrolijke kleuren.

De bakjes worden de bloemen. Plak een knoop met een leuke kleur in het hart van de bloem. Mocht je geen knopen hebben, dan kun je het hart van de bloem ook met iets anders versieren.
Plak de bloem op een stuk stevig karton.

De stelen van de bloem zijn gemaakt van chenille draad maar je kunt het ook van groen karton maken. Om het boeketje bloemen helemaal af te maken bind je er nog een vrolijk lintje omheen.

Deze vlindertjes vliegen vrolijk in het rond.

Wat hebben we nodig:

 • Vlinderpasta uit de supermarkt
 • Zwarte stift
 • lijm
 • Stiften of verf

Schilder of kleur de vlinderpasta in mooie vrolijke kleuren.

Plak ze daarna op een stevig stuk papier en teken met een zwarte stift de voelsprietjes en versier de tekening met wat jij mooi vindt.

Nu kun je dit mooie schilderij op de muur of deur plakken.