Een paar keer per jaar zetten wij een onontdekt natuurpareltje in (de buurt van) Diemen in de schijnwerpers. Deze maand is dat de bomenverzameling op De Nieuwe Ooster.

‘Een bijzondere verzameling bomen tussen de graven’ is het motto van de bomentuin op De Nieuwe Ooster in Watergraafsmeer. En bijzonder is deze bomentuin zeker, met zijn collectie van meer dan 1000 (!) verschillende soorten uit alle delen van de wereld. Misschien voelt het eerst even raar om te wandelen in een bomenpark gesitueerd op een begraafplaats, maar eigenlijk is het niet zo gek: op een begraafplaats is het rustig en mooi. Dit 50 voetbalvelden grote park is voor iedereen toegankelijk. Over de slingerende paden kun je tussen 8 en 17 uur vrij rondwandelen.

De Nieuwe Ooster, vijf minuten fietsen van Diemen, is ontworpen door Leonard Springer en aangelegd in 1894. Meteen al heeft men 1500 bomen, 300 coniferen (sparren en dennen) en meer dan 22.000 bloeiende en groenblijvende struiken geplant. Sommigen staan er nu nog en zijn dus bijna 130 jaar oud. Ze worden Springer-bomen genoemd. Enorme woudreuzen, zoals de gigantische rode en bruine beuken waarvan er een paar meteen achter de aula bij de ingang staan. Sindsdien zijn er behalve struiken en bloemen vele bomen bijgekomen zodat er nu 1000 verschillende soorten groeien. Het leuke is dat bijna alle bomen naambordjes hebben, je kunt dus steeds zien welke soort het is.

Al dat groen werkt als een magneet op dieren: vele vogels, insecten en ook konijnen, egels en eekhoorns hippen er rond. Naast de meer gangbare stadsvogels zie je er minder alledaagse soorten zoals de groene specht, houtsnip, fazant, appel- en goudvink, roofvogels en soms zelfs uilen.

Het hele jaar door is er veel te zien. ‘s Winters vallen de grillige silhouetten van de oude bomen op en zijn vogels goed te spotten op de kale takken. In de zomer is het een groene verkoelende oase, in de herfst een oranjerode ritselende ruigte. Maar de periode met misschien wel de meeste pracht en praal staat nu pal voor de deur: roze en witte sluiers van bloesem gedrapeerd over de kale takken van de prunussen en magnolia’s, of te wel de kersen, sierkersen en beverbomen. Ze kondigen de lente aan.

Op de website van het Arboretum (een officiële naam voor een bomentuin) kun je de Bloesemwandeling downloaden die langs tientallen van deze bloeiende bomen leidt. Voor alle andere periodes in het jaar zijn daar ook wandelingen te vinden zoals de Knoppen en winterbloeiers en de Iepenwandeling. Ook is er elke eerste zondag van de maand een rondleiding om 13 uur, de eerstvolgende op 2 april. Voor degene die meer willen: je kunt er cursussen volgen, meehelpen in het groen en donateur worden. Bij de zij ingang (met parkeerplaats) aan de Rozenburgerlaan 7 liggen de rondwandelingen op papier om mee te nemen. Bij de hoofdingang aan de Kruislaan 126 kun je op woensdag tot en met zondag een kop koffiedrinken in het café.

Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen