Aan elektriciteitsmasten in Diemen geen gebrek. Hoog erop zie je vaak vogels zitten, zoals aalscholvers. Zij maken dankbaar gebruik van zo’n mooie plek in zon en wind om hun vleugels te drogen. Een aalscholver vist voor de kost, daarbij wordt hij kletsnat. Een nat verenpak is een goed trucje om moeiteloos diep onderwater te kunnen duiken (bleef er lucht tussen de veren, zoals bij andere watervogels, dan was de opwaartse druk veel groter). Maar na het vissen is het niet fijn die nattigheid: al dat water is te zwaar om ver te vliegen. Dus zonnen ze geduldig met hun vleugels wijd. Je kunt ze dan goed bekijken.

Een aalscholver is een imposante vogel. Van vleugelpunt tot vleugelpunt meet hij anderhalve meter! Bijna even groot als een gans, maar slanker, eleganter. Dat verschil zie je ook duidelijk in de vlucht: vliegend potlood is zijn bijnaam, smaller kan bijna niet. Zijn nek is lang, aan zijn grote snavel zit een haak. Daar pakt hij een baars mee, of een voorn of paling. Een grote prooi doorslikken is soms een heel gevecht, je ziet de vis of aal dan kronkelen in zijn keel.

Ze komen eigenlijk overal waar water is, zoet en zout, als er maar vis in zwemt. Broeden doen ze in grote kolonies een eind bij ons vandaan, bijvoorbeeld in het Naardermeer of de Lepelaarsplassen bij Almere. De nesten bouwen ze hutjemutje in bomen, vaak op een eilandje dat ze in zijn geheel in beslag nemen. Zo’n gezelschap valt erg op: de bomen zijn kaal van de stront en ze maken onophoudelijk kabaal. In de Kennemerduinen bij het Vogelmeer kun je een dergelijk spektakel van dichtbij bekijken en in de Naardermeer zijn af en toe vaarexcursies.

Vanaf die kolonies vliegen ze in hun uppie of in groepen naar voedselgebieden, zo ook naar Diemen. Dat gaat in een kaarsrechte lijn, bebouwing vormt geen probleem. Ook komen hier in de herfst aalscholvers uit het noorden. Favoriet bij ons zijn Eerste, Tweede en Derde Diem, maar ook in de trekvaarten, de ringvaart en zelfs in slootjes wordt gevist. Tot het buikje vol is. Daarna lekker zonnen op een paal of mast.

Door: Marisa Stoffers

Foto: Kees Venneker, CC BY-NC-ND 3.0

 

 

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen