Op dit moment schiet het groen overal de grond uit. Van veel planten smaken die jonge blaadjes heerlijk sappig. Ook staan er al aardig wat bloemen in het veld. Tijd om een overheerlijke wildpluksalade te maken! Pluk het op een plek waar dieren niet hun behoefte doen.
Ingrediënten:
- 1 kom eetbare planten zoals jong paardenbloemblad, veldzuring, kleine veldkers en speenkruid (voor de bloei)
- Handje eetbare bloemen zoals paardenbloem, dovenetel, madeliefjes, hondsdraf
- Klein appeltje
- Paar walnoten
- Balsamicoazijn
- Dijonmosterd
- Olijfolie
- Honing
- Peper
- Zout
Bereiding:
Was de planten goed schoon en laat drogen. Knip de grote bladeren in stukken. Snijd de appel in kleine stukjes. Breek de walnoten, rooster in een droge pan en laat ze afkoelen. Maak een dikke dressing door eerst de mosterd los te kloppen met een flinke scheut azijn. Voeg daarna scheutje voor scheutje olie toe (goed kloppen!) tot je een dikke dressing krijgt. Breng op smaak met 1 theelepel honing, peper en zout. Meng alles behalve de bloemen door elkaar, garneer met de bloemen.
In elk seizoen zijn er andere eetbare planten en bloemen te vinden. Bovengenoemde vind je in het voorjaar. Bijna altijd geldt dat jonge bladeren het lekkerst zijn.
Geef een reactie