In het weekend van 9 en 10 september zal een groot aantal Monumenten de deuren openstellen voor bezoekers. Hieronder alvast een overzicht van monumenten die hieraan mee doen. Dit jaar vindt het Open monumenten weekend plaats in samenwerking met Amsterdam. Daarom worden er twee extra activiteiten georganiseerd zoals een ritje met de Gooise Moordenaar (tram) en een fietstocht tussen Diemen en Amsterdam.
De Schakel (Burg. Bickerstraat 46B)
Tentoonstelling van de Historisch Kring Diemen.
Tot 1950 was Diemen een overwegend agrarisch dorp. Het boerenbedrijf (vooral veelteelt) vormde -ook letterlijk- de ruggengraat. In de tentoonstelling wordt iets getoond van en verteld over de vele boerderijen die het dorp rijk was.
Open: za. en zo. van 10.00-16.00 uur
Te doen: tentoonstelling ‘Burgers en buitenlui’
Oude Smidse (Ouddiemerlaan 19)
Eén van de oudste gebouwen in Diemen (1749). Recent is deze oude smederij liefdevol gerestaureerd tot woonhuis. Veel originele details van het gebouw zoals bijvoorbeeld trap, rookkast en bedstede zijn daarbij bewaard gebleven.
Open: za. en zo. van 10.00-16.00 uur
Schuilkerk De Hoop (Hartveldseweg 23)
Voormalige R.K. schuilkerk uit 1787. De enige overgebleven plattelandsschuilkerk in de omgeving van Amsterdam. Van buiten niet als kerk te herkennen, van binnen verrassend rijk gedecoreerd in de stijl van Louis XVI.
Te zien: expositie Vereniging Kunstzin Diemen
Open: za. en zo. van 10.00 – 17.00 uur
De Pastorie (Hartveldseweg 24)
Het pand dat vroeger dienst deed als woning van de pastoor is sinds kort verhuurd aan het echtpaar Allard en Cora. Het pand heeft nu de functie van foto- en filmstudio en wordt verhuurd aan fotografen, filmers en toneelgroepen.
Te doen: Op zaterdag kunt u zich zelf op analoge wijze laten portretteren door fotograaf Peter van Hal. De geportretteerde maakt het hele proces mee. Van het belichten van de plaat tot de ontwikkeling en heeft het resultaat direct in handen. Het proces duurt ongeveer 35 minuten en er is beperkt plek.
Op zondag is fotografe Sevilay Marie van Dorstwordt aanwezig met een camera uit de jaren 70.
Om er zeker van de te zijn van een plekje kun je reserveren via info@depastoriediemen.nl daarbij graag een voorkeur voor za, zo, ochtend of middag vermelden.
Kosten bedragen €65,- dat is inclusief het origineel en digitale versie.
Tevens wordt er elk uur interessante rondleidingen gegeven door het oude pand dat gedateerd is uit 1882.
Open: za. en zo van 10.00 – 17.00 uur
R.K. kerk St. Petrus’ Banden (Hartveldseweg 24)
Markant rijksmonument uit 1910 met opvallende architectuur. Samen met de aangrenzende pastorie en de daarnaast gelegen voormalige schuilkerk vormt het een uniek complex dat 2,5 eeuw kerkgeschiedenis verbeeldt.
Open: zo. van 12.00-16.00 uur
Saan museum (Weesperstraat 78-82)
Hier komt de geschiedenis van het familiebedrijf Saan (transport) tot leven. (Oud)werknemers geven boeiend uitleg bij de uitgebreide familie collectie historische auto’s, kranen, foto’s en gereedschappen.
Open: za. en zo. van 10.00-16.00 uur
Te zien: museumcollectie
Rustoord (Weesperstraat 84)
De eerste particuliere buitenbegraafplaats voor Amsterdam (1791). Mooi ensemble met fraai toegangshek, aula en diverse bijzondere grafmonumenten. Hier vonden tal van bekende personen uit Diemen én Amsterdam hun laatste rustplaats.
Open: za. en zo. van 10.00-16.00 uur
Fort Diemerdam (Overdiemerweg 37)
Al in de 16e eeuw waren hier verdedigingswerken ter bescherming van Amsterdam. De huidige kustbatterij met opstelplaatsen voor kanonnen, smalspoor, munitieopslagplaatsenen fortwachterswoning is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Open: za. 10.00-17.00 uur en zo.10.00-18.00 uur
Te doen: zo. om 15.00 uur een rondleiding over het fort naar de boerderij. Het horecapaviljoen Puur is zondag open vanaf 12.00 uur.
Muziektheater op Fort Diemerdam
Zo. om 12.30 en 15.30 uur. Heel bijzonder om op een echt fortterrein een theatervoorstelling mee te maken waarbij het fort het decor vormt. Om 15.30 uur vindt de voorstelling “Een Reis naar de Oase” plaats, een interactieve voorstelling voor jonge kinderen. Aan de hand van een verhaal gaan ze op reis naar een bijzondere plek. Een plek waar chocoladeletters en ijsjes aan de bomen groeien en waar alle dieren elke dag feestvieren.
De Zeehoeve (Overdiemerweg 41)
‘De Zeehoeve is een zogenaamde kringenwetboerderij, gelegen binnen het schootsveld van Batterij Diemerdam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Kringenwet eiste dat bouwwerken in oorlogstijd snel konden worden gesloopt. De bovengrondse constructie moest daarom van hout zijn. Bijzonder aan de Zeehoeve is de gemetselde drijvende kelder die meebeweegt met de grondwaterstand. In de door Stadsherstel gerestaureerde hoeve huist Diagnosecentrum de Zeehoeve, die jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring biedt.‘
Te doen:
za. om 12.00 uur een rondwandeling. U kunt met een gids de boerderij en het boerenerf bekijken alsook het Fortterrein met bunkers. Als u op een ander tijdstip wilt, dan kunt u bij de boerderij ook de wandeling over het fortterrein ophalen!
za. om 11.00 en 14.00 uur een lezing van Stadsherstel over de Stelling van Amsterdam.
zo. kunt u met wat lekkers op het prachtige terras van Paviljoen puur tussen 13.00 en 17.00 uur genieten van korte voorstellingen van Amanda en Joeri.
z0. 11.00 en 14.00 uur lezing van de Vogelbescherming en een lezing over de oprichting van Stadsherstel en de gebouwen die zij restaureert of gerestaureerd heeft in de Stelling van Amsterdam.
Naast de monumenten die u kunt bezoeken, is er dit jaar nog veel meer te doen!
Gooische Moordenaar (1e van Swindenstraat, A’dam – Schoolstraat, Diemen en vv)
Eind negentiende eeuw kwam er een stoomtramverbinding tussen Amsterdam en het Gooi. In de volksmond de Gooische moordenaar genoemd, vanwege de vele ongelukken. Tijdens het weekend rijden we een stuk van de route met historische trams. Durf jij mee?
za & zo 10.00 – 17.00 u | 20 min | ieder half uur (LET OP: laatste tram 16.30 uur)
Meerijden is gratis maar vol = vol
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.