• struikelstenen
 • Struikelstenen-met-huis

Event Categorie: Lezing

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
 • Voorafgaand aan de struikelsteenlegging vindt op donderdagavond 3 oktober in ‘De Ontmoeting’ (Schoolstraat 8) een mini-symposium plaats. Verschillende sprekers gaan in op opvallende zaken in de Nieuwe Buurt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: wie waren de slachtoffers, voor wie de struikelstenen worden gelegd? Wie in de wijk verzetten zich tegen de Duitse bezetter of lieten mensen met gevaar voor eigen leven bij zich onderduiken? In hoeverre speelde collaboratie in de wijk een rol? Daarnaast worden de rol en de beeldvorming van de Joodse Raad in de Tweede Wereldoorlog besproken?

  ‘Wij zullen hen niet vergeten’

  Met dit motto worden op vrijdag 4 oktober vanaf 9 uur in de ochtend op drie plekken in Diemen struikelstenen gelegd. Struikelstenen (of Stolpersteine) zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Günther Demnig, die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog joodse families woonden, die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Zodat zij niet vergeten worden.

  Op de steen staat de naam van de voormalige bewoner, het geboortejaar, de datum van transport uit Westerbork, en de uiteindelijke datum van de moord in een concentratiekamp. In Diemen gaat het om families die soms al binnen een paar dagen na hun arrestatie of transport waren vergast.

  Overal in Europa

  Sinds 1995 heeft Demnig in bijna 20 Europese landen meer dan 60.000 van deze gedenktekens aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd of vermoord. De plaatsing van de struikelstenen in Diemen is een initiatief van de gemeente Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité.

  Het leggen van de struikelstenen is openbaar en voor iedere belangstellende toegankelijk. De toegangsprijs voor het mini-symposium is 5 euro, bij binnenkomst contant en liefst gepast te betalen.

  Voor nadere informatie over de legging van de struikelstenen in Diemen kunt u contact opnemen met gemeenteraadslid Peter Prins (peter.prins@diemen.nl). Voor nadere informatie over het mini-symposium kunt u contact opnemen met Ronald van Gelder (gelder.van.ronald@gmail.com). Meer informatie over Günther Demnig en struikelstenen is te vinden op www.guntherdemnig.de en www.stolpersteine.eu .

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *