Wat is Geocaching?

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht. Geo-caching is een Engels woord waarbij ‘Geo’ staat voor geografie en ‘caching’ voor verbergen. Bedoeling van geocachen is dat iemand een schat of cache verstopt zodat anderen hiernaar op zoek kunnen gaan.

Dus niet meer met een oude verkreukelde schatkaart op pad, zoals wij dat als kinderen vroeger deden, maar met een smartphone of GPS tracker op zoek naar de geocash, de schat! Wat de schat is, dat blijft keer op keer een raadsel en dat blijkt nu juist zo leuk te zijn aan deze buitensport. Want een buitensport mag het genoemd worden. Uren speuren met het hele gezin door de weide omgeving, lange wandelingen maken en struinen door de natuur.

Als je jouw eerste schat gevonden hebt is de Geocaching game echt verslavend!

Oorsprong

Geochaching vindt zijn oorsprong in Seattle. En dateert al uit het jaar 2000. Het wordt inmiddels over de gehele wereld gespeeld. In Nederland liggen nu ruim 50.000 cashes begraven!

Schat zoeken

Het doel van geocachen is simpel: iemand verstopt een schat, wat we ook wel (geo)cache noemen. Bij het zoeken naar een geocache bekijk je eerst even bij de omschrijving op je app wat de grootte van de geocache is, soms kan deze heel klein zijn. De cache bevat altijd een logboekje, waarin je jouw naam en de datum van je vondst kan vermelden als bewijs dat je de geocache ook daadwerkelijk gevonden hebt.

Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden.
De exacte locatie van de vondst wordt nooit bekend gemaakt, zodat meerdere schatzoekers oftewel, geocachers naar dezelfde schat kunnen zoeken.
Na het invullen van het logboek en de vermelding op de website moet de schat weer op precies dezelfde plek en op dezelfde manier verstopt worden. Wel stiekem, want niemand mag het zien! Dus de vinder mag het houden, gaat bij dit spel niet op!

Hoe begin je?

Geocaching account aanmaken

Om zelf mee te spelen met Geocaching, zal je eerst een account moeten aanmaken. Dit kan via Geocaching.com op de computer maar je kunt ook gelijk de geocaching app downloaden op je smartphone.
Omdat in een smartphone een GPS zit ingebouwd, is ook een smartphone geschikt om te cachen. Om met een smartphone te kunnen cachen kun je gebruik maken van Google Maps. Je kunt gewoon de coördinaten ingeven (in de vorm van N51 42.345 E005 08.457). Makkelijker is het om een geocaching-app te gebruiken. Voor Android is c:geo een aanrader. Ook de app Geocaching is een optie. Die app kun je ook gebruiken als je een iPhone hebt. Vooral voor het zoeken van eenvoudige caches is een smartphone zeer geschikt.

Er zijn twee soorten memberships:

  • een basic membership dat gratis is. Als je begint met geocachen, kun je gewoon basic member worden.
  • een premium membership dat geld kost. Ben je al meer gevorderd dan kun je bij ene Premium membership op zoek gaan naar de moeilijkere of mooiere caches.

STAP 1: Aanmelden

Eenmaal je op de website bent van Geocaching.com, zal je zien dat je je kan aanmelden. Hier kan je jou registreren via Facebook of je kan via jouw e-mailadres een Geocaching account aanmaken door een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Handig om weten is dat je gebruikersnaam (ook wel vaak nickname genoemd) later nog kan aanpassen.

STAP 2: Valideren & Activeren

Kies je voor de optie om via je e-mailadres een Geocaching account aan te maken, dan zal er een validatiemailtje naar jouw e-mailadres gestuurd worden. Eenmaal je dat gevalideerd hebt, zal je account geactiveerd worden en heb je succesvol jouw Geocaching account aangemaakt.

Goed om weten: nadat je account is aangemaakt kan je jouw gegevens aanvullen en voorkeuren bijwerken in je persoonlijke dashboard. Zo kan je bijvoorbeeld de taal wijzigen naar het Nederlands of je thuislocatie wijzigen wanneer je verhuisd bent.

Meer fun beleven aan je uitstapjes en wandelingen? Dan is Geocachen zeker en vast iets voor jou. Vanaf nu ga je geo wandelen, waarbij je wandeling uitdagender zal worden door de schatten waarnaar je op zoek zal gaan.

BELANGRIJK OM TE WETEN:

  • Neem altijd een pen mee om het logboek in te vullen.
  • Je mag nooit een cache meenemen of verplaatsen. Leg het daarom altijd terug op de plek waar je het vindt.
  • Handig is ook om een pincet mee te nemen om het logboekje uit een kokertje te kunnen halen.
diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen