Ze zien er woest en toch ook schattig uit, met die lange rommelige haren die voor hun ogen hangen, en ze hebben een vriendelijk karakter. Maar vergis je niet, Schotse Hooglanders zijn loeisterk en kunnen hard lopen. De imposante horens zijn niet ongevaarlijk. Vanaf een afstandje bekijken, is het beste en dat kan in Diemen! Want deze grote grazers helpen met het natuurbeheer in de Overdiemerpolder en bij de Zeehoeve. Beide (afgesloten) gebiedjes liggen aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal, het eerste links van de Fortdiemerdamweg, het tweede rechts. Vanaf de brug over het kanaal, de Overdiemerweg of de Diemerzeedijk zijn ze vaak te zien, tussen de bomen of langs de sloot.

Ze ogen groot maar ze hebben korte poten, waardoor de schofthoogte maar 1 meter à 1,30 is. De meeste hebben een dikke rode vacht, sommige zijn zwart of blond. Door die dikke vacht kunnen zij prima het jaar rond buiten leven, zelfs bij 30 graden onder nul. Ze zijn zelfredzaam en voeden zich met gras, kruiden, bladeren, twijgen en schors. Hierdoor houden ze het landschap open. Sinds er Schotse Hooglanders op het NUON-terrein leven is het bos open en gevarieerd.

Door die variatie komen er veel meer planten en dieren voor dan dat het hele gebied dicht zou groeien. In 2017 zijn er 54 soorten vogels gespot, vele insecten en bijna 200 soorten planten en bomen, terwijl het bij elkaar om een stukje grond van nog geen 400 bij 400 meter gaat. De Hooglanders doen hun werk dus goed!

In de Overdiemerpolder bivakkeren er zeven, en bij de Zeehoeve twee. Een stukje verderop in de Baai van Ballast in Muiden staan er nog drie. De aantallen kunnen per jaar variëren, FREE Nature beheert de kudde. Ook worden er regelmatig kalveren geboren, dit jaar verwacht men twee kalfjes in de Overdiemerpolder. Na drie jaar zijn die volwassen. De koeien herken je doordat ze de horens wijd omhoog dragen, bij stieren wijzen ze recht naar voren. Je kunt ze nu gaan bekijken; doordat er nog geen bladeren aan bomen en struiken zitten, zijn ze extra goed te zien.

Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen