Het najaar is de tijd van bessen en andere vruchten. De meeste zitten boordevol vitamine C. Bramen zijn erg populair. Als je een emmertje wilt plukken ga dan in de vroegte naar het Diemerbos. Maar er is nog veel meer fruit dat je kunt eten, zoals rozenbottels. We hebben er veel in Diemen, langs de Ouderkerkerlaan groeien bijvoorbeeld grote struiken rimpelrozen. Alle soorten rozenbottels kun je eten, al is de ene soort lekkerder dan de andere. De rimpelroos is misschien wel de lekkerste! Pluk ze als ze vuurrood zijn.

 

Een donkerpaarse tot zwarte bes is die van de vlier. Als ze donkerrood zijn, zijn ze nog niet rijp. De grote trossen kun je in een keer plukken. Ze zijn rauw lekker, maar het is gezonder ze eerst te koken. Je kunt er echt van alles van maken: jam, gelei, sap, siroop, likeur, wijn en jenever! En wat verrukkelijk is: vlierbessensaus bij wildgerechten.

 

 

 

Ook de bessen van de meidoorn kun je eten. Maar eet er geen grote hoeveelheden van. Je kunt ze rauw eten, ze smaken dan een beetje melig. Het lekkerst zijn ze als je er jam of ketchup van maakt. En ze bevatten veel pectine, zodat je er jam er goed mee kunt verdikken. Bijvoorbeeld appel-meidoornjam. Ook rozenbottels zijn lekker in een jam, gelei of saus.

 

Let wel op! Sommige bessen zien er verleidelijk uit, maar zijn giftig voor mensen. Zoals de (rode) lijsterbes, de (zwarte) liguster, (witte) sneeuwbes en (roze met rode) kardinaalsmuts.
Het interessante is: giftig voor ons betekent niet giftig voor dieren. Voor vogels zijn alle vier hierboven genoemde vruchten een lekkernij. Trouwens, ook van ‘mensenfruit’ zoals bramen, rozenbottels, meidoorns en vlierbessen snoepen zij volop.

Tekst: Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen