• oude-smidse-nu
 • de-oude-smitse

Hotspot Categorie: Historie

Profiel
Profiel
Foto's
Kaart
Reviews
Gerelateerde items
 • Op de muurankers in de voorgevel van de Oude Smidse is het jaartal 1749 te lezen. Dit jaartal is bedrieglijk, want het pand is in werkelijkheid ouder. De stichtingsdatum is helaas niet bekend. De oudste eigenaar die tot nu toe in het Diemense gemeentearchief werd gevonden is Willem Wolf. In 1734 wordt hij voor het eerst genoemd. De tweede eigenaar, Anthonie Bronsman, gaat de smederij in 1749 geheel verbouwen en plaatst het smeedijzeren muurankers met jaartal. Links naast de smederij stond vroeger een vrijwel identiek pand (gedateerd 1745). Rechts bevond zich de houten travalje waar paarden konden worden beslagen.

  De historische structuur van het pand, met de smederij, woonkamer, kelder, achterkamer, opkamer en zolder is nog intact. Daardoor geeft het een goed beeld van hoe de smid met zijn gezin tot in de twintigste eeuw woonde en werkte.

  Recent is het gebouw liefdevol gerestaureerd tot woonhuis. Veel originele details van het gebouw (trap, rookkast, bedstede) zijn daarbij bewaard. Ook oorspronkelijke elementen uit de smederij, zoals het smidsvuur, de blaasbalg en het aambeeld zijn in het pand behouden.

 • Geen items gevonden

  Pas je zoekopdracht aan en probeer het opnieuw.

  Google Map Niet geladen

  Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.

 • Review toevoegen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *