Een boom die nu op zijn mooist is, is de zwarte els. Doordat de vruchten (de elzenproppen) ’s winters aan de boom blijven zitten, lijken de takken versierd met ruches. Het silhouet tekent af als zwart kant tegen de lucht. Geheel anders dan bomen waarvan je alleen de vertakkingen ziet. Dus aan dat kant, herken je ze meteen.

Van dichtbij lijken die vruchten een beetje op kleine dennenappeltjes. Ze zijn gegroeid uit de vrouwelijke bloemetjes (katjes). Die bloeien rood, maar zijn heel klein. Opvallen doen ze niet. Maar aan één boom hangen vrouwelijke én mannelijke katjes. De mannelijke zijn veel groter; ook deze hangen al de hele winter aan de bomen en dragen bij aan het mooie wintersilhouet. Het stuifmeel is opvallend geel. En hij bloeit – je raad het al – in de winter! Meestal zo februari-maart, maar met dit zachte weer wordt het begin februari al verwacht.

Waar je de zwarte els kunt bewonderen? Het is misschien wel de meest voorkomende boom in Diemen. Hij houdt van nat: liefst staat hij langs sloten, rivieren of in drassige venen. De wortels kunnen goed tegen water. Diemen is in een natte polder gebouwd, daarom voelt de els zich hier prima thuis. Je ziet ze niet alleen veel in bossen en polders rondom het dorp, maar ook er middenin: bijvoorbeeld in Noord langs de Tureluurweg of in Zuid op het Aalscholverpad.

Na de bloei volgt het blad. Dat ziet er apart uit: het mist een punt en is daardoor eirond. Aan het begin van de zomer zie je vaak grote gaten in de bladeren. De schuldige? Een glimmende blauwe kever, het elzenhaantje. Soms zitten er honderden op. Maar gelukkig kan de els er goed tegen: hij maakt gewoon nieuwe bladeren aan en ziet er dan weer lekker groen uit!

Door: Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen