• Auteur: Daarom Diemen
  • Aangemaakt: 27 juni 2018 13:04
  • Update: 18 juli 2018 15:53
  • Distance Instructions
Label
  • Afstand 13.84 km
  • Tijd 3 h 38 min
  • Snelheid 4.0 km/h
  • Min hoogte -3 m
  • Max hoogte 18 m
  • Stijging 206 m
  • Afdaling 205 m

Hoi allemaal,

Wat leuk dat je wilt gaan spelen in Diemen! De kaart van Diemo’s Speelspeurtocht brengt je naar speelplekken door heel Diemen heen. Altijd handig om te weten waar je allemaal heen kunt om te spelen.

Opdrachten 2018
En, er zijn leuke opdrachten te volbrengen! De opdrachten staan op dit 'Antwoordformulier 2018' (KLIK HIER). Deze kun je downloaden, uitprinten en meenemen om in te vullen. Als je klaar bent, kun je het formulier (uiterlijk 30 november 2018) inleveren bij de receptie op het gemeentehuis (vergeet je naam en contactgegevens niet in te vullen!). Alle goede inzendingen maken aan het einde van 2018 kans op een mooie prijs!
Het leukste is het natuurlijk om samen met andere kinderen en/of met familie eropuit te gaan. Mocht je alleen willen gaan, vraag dan altijd eerst even toestemming aan je ouders of verzorgers.
Veel plezier met je speelspeurtocht door Diemen!

Algemene opdracht, 'maak de zin'. Bij alle speelplekken zijn letters te vinden waarmee een zin gemaakt kan worden. Zodra je de zin weet, vul deze dan in op het 'Antwoordformulier 2018' (KLIK HIER) en volbreng ook alle andere Kennisvragen & Doe-opdrachten bij de verschillende speelplekken.

1. Argusvlinder

Altitude: 0 m
Adres: Argusvlinder 18, 1113 LK Diemen, Nederland

Deze speelplek bevindt zich aan de Argusvlinder, in de vlinderbuurt. Het is een vrij grote speelplek waar kinderen van alle leeftijden terechtkunnen. Er staan diverse (uitdagende) speel-/klimtoestellen en er is een pannakooi voor een lekker potje voetbal.

Kennisvraag 1:

Welk beroep (wie/wat) uit de Middeleeuwen kun je hier terugvinden?

2. Bredeschool de Noorderbreedte / Karekiet

Altitude: 0 m
Adres: Karekiet 14, 1113 HK Diemen, Nederland

In de omgeving van de brede school de Noorderbreedte en de Karekiet zijn verschillende plekken waar veel sporten mogelijk zijn. Bijvoorbeeld (beach)volleybal, maar ook basketbal, skaten, voetbal, hockey, hardlopen en misschien nog wel meer. Voor de kleinere kinderen zijn er ook speeltoestellen zoals een glijbaan, een schommel en een klimrek.

Doeopdracht:

Zoek de trampoline, spring erop en probeer zo hoog mogelijk te komen. - Gelukt?

3. Steenenkamer

Altitude: 0 m
Adres: Vergulden Wagen 25, 1111 TD Diemen, Nederland

De Steenenkamer is een speelplek midden tussen de huizen. Dit zorgt ervoor dat de speelplek een beetje verborgen is. Het ligt niet ver van natuurpark De Omloop.

Kennisvraag 2:

Zoek de letterrups: welke naam kun je vormen met vijf letters van de kleuren: roze, groen, paars, roze en blauw?

4. Pampuszigt

Altitude: 0 m
Adres: Zeezigt 428, 1111 TV Diemen, Nederland

Deze speelplek bevindt zich aan de buitenkant van de woonwijk in Diemen Noord, nabij de Kanaaldijk en het Amsterdam Rijnkanaal. Bij het opknappen van de speelplek is er een leuke kabelbaan geplaatst en gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. ‘s Zomers lopen er in de omgeving schapen. Dit maakt Pampuszigt tot een unieke speelplek in Diemen.

Kennisvraag 3:

Achter de dijk ligt het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit kanaal eindigt bij Amsterdam, bij welke rivier start het kanaal? - Kies uit: Rijn, Waal, Maas of IJssel.

5. De Omloop

Altitude: 0 m
Adres: Hofstedenweg 26, 1111 SG Diemen, Nederland

Speelplek De Omloop is de grootste natuurspeelplek van Diemen en geschikt voor kinderen van alle leeftijden. De speeltoestellen zijn gemaakt van hout waardoor het past in de natuurlijke omgeving. Ook zijn er voldoende bankjes om even lekker te zitten en te genieten van de omgeving. 
Het unieke van De Omloop is dat ondanks de ligging in de bocht van twee drukke snelwegen en zéér nabij een woonwijk, een ecologisch interessant gebied kon worden gerealiseerd. Bij de inrichting van natuurpark De Omloop is geprobeerd de natuur zoveel mogelijk ruimte te geven door het creëren van natuurlijke oevers. Hier groeien bijzondere planten en zijn kikkers, padden en eenden te vinden. Ook Dexters, een oud runderras uit Engeland, begrazen daar een deel van het grasland.

Kennisvraag 4:

Op hoeveel verschillende manieren kun je het water oversteken met behulp van speeltoestellen of aanleidingen zoals boomstammen en stapstenen (reken de normale bruggetjes niet mee)? - Kies uit: 6, 8, 10 of 12.

6. Cruyff Court in natuurpark de Omloop

Altitude: 0 m
Adres: Buytenweg 38, 1111 TB Diemen, Nederland

Met het winnen van de Johan Cruyff prijs (talent van het jaar), mocht voetballer Adam Maher een plek aanwijzen voor het realiseren van een Cruyff Court. Zijn keuze viel op Diemen, de plaats waar hij is opgegroeid en zijn jeugd doorbracht bij voetbalclub SV Diemen. In september 2014 is het Cruyff Court officieel geopend en is gelegen aan de zuidkant van natuurpark De Omloop. De Cruyff Courts zijn voetbalveldjes met kunstgras om jongeren te stimuleren om te bewegen. Naast het voetbalveld zijn ook calisthenicstoestellen geplaatst. Hier kun je met gebruik van je eigen lichaam spieroefeningen doen.

Kennisvraag 5:

Bij hoeveel professionele voetbalclubs heeft Johan Cruijff als voetballer onder contract gestaan? - Kies uit: 2, 4, 5 of 6.

7. C.J. der Kinderenplein

Altitude: 0 m
Adres: C.J. der Kinderenplein 22, 1111 PL Diemen, Nederland

De speelplek ligt in het midden van de in de jaren ’30 gebouwde wijk Spoorzicht en biedt de kinderen in de wijk veel speelplezier. Ten westen van de wijk ligt een kleinschalig bos, op loopafstand van de speelplek, waar kinderen ook kunnen spelen.

Kennisvraag 6:

Welk dier kun je vinden op deze speelplek? - Kies uit: een dino, een slang, een olifant of een krokodil.

8. Trimpad

Altitude: 0 m
Adres: Rode Kruislaan 445, 1111 Diemen, Nederland

Ten noorden van de flats aan de Rode Kruislaan ligt een trimpad. In het verlengde van dit pad, ten oosten, ligt een trapveld. Het pad loopt vanaf de bushalte bij het treinstation tot het bruggetje bij de studentenflats en is geschikt om lekker te wandelen of te hardlopen.

Doeopdracht:

Ren een wedstrijdje vanaf het bushokje bij het station over het halfverharde pad langs het spoor tot aan het bruggetje bij de flats aan de Rode Kruislaan. - In hoeveel tijd heb je het pad afgelegd?

9. Rode Kruislaan

Altitude: 0 m
Adres: Rode Kruislaan 479, 1111 NR Diemen, Nederland

Tussen de flats aan de Rode Kruislaan is een aantal groenvlakken ingericht als speelplek met veel openbare ruimte eromheen. Hier kan vrij worden gespeeld, naar eigen creativiteit. De speeltoestellen zijn met name geschikt voor jongere kinderen.

Kennisvraag 7:

Op de speelplek staat een treintje, wat staat er op deze trein? - Kies uit: London, trein, express of Paddington.

10. Martin Luther King

Altitude: 0 m
Adres: Martin Luther Kinglaan 30, 1111 LH Diemen, Nederland

Deze speelplek is recent vernieuwd. De plek werd, van 40 plekken, als meest aantrekkelijk beoordeeld in een vragenlijst onder bewoners van nieuwbouwwijk Plantage de Sniep Zuid. De speelplek is ingericht met verschillende speeltoestellen en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Daarnaast is er nog genoeg ruimte om te klimmen, te rennen of een eigen spel te spelen.

Kennisvraag 8:

Wie was Martin Luther King? - Kies uit:

A) De eerste koning van de Verenigde Staten
B) Activist voor burgerrechten in de Verenigde Staten door geweldloos verzet tegen rassenscheiding
C) Voorstander van vreedzaam protest voor de onafhankelijkheid van India
D) Een Duits protestantse theoloog

11. Mandelapark met Blauwe olifant

Altitude: 0 m
Adres: Oranjelaan 1, 1111 DB Diemen, Nederland

Vroeger stond de Blauwe Olifant in de speeltuin op het Van Markenplantsoen. Bij het opknappen van het Van Markenplantsoen is het klimrek op de gemeentewerf terechtgekomen. Daar heeft het jarenlang gestaan. Op verzoek van bewoners, die de Blauwe Olifant misten, heeft de gemeente het klimrek opgeknapt en teruggeplaatst in het Mandelapark.

Kennisvraag 9:

Hoe oud is deze olifant? - Kies uit: ca. 10 jaar in Diemen, ca. 30 jaar in Diemen, ca. 60 jaar in Diemen of ca. 90 jaar in Diemen.

12. Van Markenplantsoen

Altitude: 0 m
Adres: Hooftlaan 4, 1111 DA Diemen, Nederland

Dit is een grote centrale speelplek in Diemen dicht bij het winkelcentrum. Een paar jaar geleden is deze speeltuin helemaal opgeknapt en zijn er veel leuke speeltoestellen geplaatst. Daarnaast is er ook ruimte voor voetbal en basketbal. Het oude gebouw waar vroeger de speeltuinvereniging was gehuisvest, is daarna lange tijd in gebruik geweest door de Postduivenvereniging. Eind 2017 is het helemaal opgeknapt door de gemeente en is het beheer overgedragen aan Stichting Welzijn Diemen. Het gebouwtje is nu te gebruiken voor leuke buurtinitiatieven en dient tevens als uitvalsbasis voor de buurtsportcoaches.

Kennisvraag 10:

Welk blauw dier staat hier achter 1 van de flats? - Kies uit: een konijn, een olifant, een zebra of een giraffe.

13. Schoolstraat

Altitude: 0 m
Adres: Burgemeester van Tienenweg 22, 1111 Diemen, Nederland

Deze speelplek heeft wat speeltoestellen voor de jongere jeugd en een voetbalveldje dat ook gebruikt kan worden als basketbalveld. Vanwege de klachten van bewoners over geluidsoverlast van ballen, heeft de gemeente een geluiddempend hek geplaatst. Sindsdien is de overlast een stuk minder geworden. Vroeger was de Hartveldseweg de doorgaande route vanuit Amsterdam richting het Gooi. Popgroep Normaal heeft destijds de weg geopend. De komende twee jaar wordt de Hartveldseweg flink opgeknapt.

Kennisvraag 11:

Welke snelweg lag er naast deze speelplek? - Kies uit: de Muidersnelweg, de A67, de A1 of de A10.

14. Nabij Bernhardhal

Altitude: 0 m
Adres: Willem de Zwijgerlaan 2b, 1111 ZS Diemen, Nederland

Op deze speelplek is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. Naast de klimtoestellen is er ook een groot verhard veld, die in de weekenden wordt gebruikt door handbalvereniging Zeeburg. Doordeweeks kunnen kinderen hier heerlijk een potje voetballen.

Kennisvraag 12:

Welk dier van circa 2 meter is te vinden op deze speelplek? - Een hond, een hagedis, een giraffe of een slang.

15. Kinderboerderij

Altitude: 0 m
Adres: Burgemeester de Kievietstraat 103, 1111 GM Diemen, Nederland

De kinderboerderij bevindt zich op de hoek van de Prins Bernhardlaan en Muiderstraatweg. Op de kinderboerderij zijn tal van dieren te vinden zoals konijnen, cavia’s maar ook vogels, pony’s, alpaca’s, schapen en geiten. Voor de kleintjes zijn er ook diverse speeltoestellen.

Kennisvraag 13:

Welk dier stoot zich spreekwoordelijk geen tweede keer aan dezelfde steen? - Kies uit: een olifant, een geit, een gans of een ezel.

16. SV Diemen

Altitude: 0 m
Adres: Sportlaan 13A, 1111 PX Diemen, Nederland

Op het terrein van voetbalvereniging SV Diemen is ook een pannaveldje en een basketbalkorf waar na de voetbalwedstrijd nog met vriendjes kan worden gevoetbald. Uiteraard is dit een openbare speelplek voor kinderen uit de wijk. Het wandelpad rond de sportvelden kan worden gebruikt als speelroute/beweegroute.

Doeopdracht:

Speel en partijtje voetbal in de pannakooi.

17. Plantage de Sniep Zuid (hofje 1)

Altitude: 0 m
Adres: Savonet, 1112 AG Diemen, Nederland

Voordat deze wijk is gebouwd, stond er een meubelboulevard en verschillende fabrieken. Nu staan er ongeveer 300 woningen en vier mooie speelplekken. Deze speelplek heeft een piratenthema en is de eerste van de vier speelplekken in deze buurt.

Kennisvraag 14:

Waaraan herken je dat deze speelplek het thema 'piraten' heeft?

18. Plantage de Sniep Zuid (hofje 2)

Altitude: 0 m
Adres: Leliëndaal 392, 1112 Diemen, Nederland

Deze speelplek is gericht op kleinere kinderen. Er is voldoende ruimte om zelf een spel te bedenken. Ook is er een wigwam waarin leuk gespeeld kan worden.

Doeopdracht:

Leg het volgende parcours af: Vanaf de wigwam, over de glijbaan, over alle evenwichtsbalken, terug naar de wigwam. - Gelukt? Ja of Nee.

19. Plantage de Sniep Zuid (hofje 3)

Altitude: 0 m
Adres: Leliëndaal 372, 1112 AG Diemen, Nederland

De derde speelplek in Plantage de Sniep Zuid is bedoeld voor kinderen van alle leeftijden. Er is een klein kunstgrasveldje en er is een dubbele kabelbaan. Als het ‘s zomers warm is, kan er ook worden gespeeld met de waterpomp. Doe-opdracht: 'Battle' met je speelmaatje op de kabelbaan: wie is als eerst aan de overkant?

Doeopdracht:

Battle met je speelmaatje op de kabelbaan. - Wie is als eerst aan de overkant?

20. Plantage de Sniep Zuid (hofje 4)

Altitude: 0 m
Adres: Leliëndaal 348, 1112 AG Diemen, Nederland

De vierde speelplek is de laatste van de vier speeltuinen in de buurt. Binnen deze speelplek ligt een heuvel waar kinderen via een glijbaan naar beneden kunnen glijden.

Doeopdracht:

Er zijn vijf schommels, probeer ze allemaal!

21. Beukenhorst

Altitude: 0 m
Adres: Beukenhorst 121, 1112 BP Diemen, Nederland

De speelplek Beukenhorst is opgeknapt en ligt op een centrale plek bij de flats waardoor ouders goed zicht kunnen houden op de spelende kinderen. In het kader van kinderparticipatie hebben de kinderen uit de buurt zelf hun voorkeur kunnen aangeven voor het ontwerp, met als resultaat deze leuke speeltuin.  Doordat de ruimte eromheen verhard is, biedt het ook de mogelijkheid om zelf allerlei spellen te bedenken.

Kennisvraag 15: 

Deze speelplek heet de Beukenhorst. Kijk om je heen: waar kun je dit aan herkennen? 

22. Basisschool De Ark

Altitude: 0 m
Adres: Zwanenpad, 1112 Diemen, Nederland

Het schoolplein rond deze school is openbaar en dus voor iedereen toegankelijk. Zo kan het schoolplein ook worden gebruikt buiten de schooltijden om. Verschillende toestellen zijn recent vervangen.

Kennisvraag 16:

Hoeveel voetbalwedstrijdjes kun je hier tegelijk spelen? - Kies uit: 1, 2, 5 of 6.

23. Zwanenpad

Altitude: 0 m
Adres: Zwanenpad, 1112 Diemen, Nederland

Deze speelplek is in het voorjaar van 2018 vernieuwd op initiatief van verschillende buurtbewoners. Op de speelplek vind je een levensgroot schaakbord en is er een verhard voetbalveld waar het goed voetballen is zonder dat bewoners er last van hebben.

Doeopdracht:

Vraag alle kinderen op de speelplek om mee te doen met een hardlooprondje over de kleine atletiekbaan. Start bij het schaakbord en ren twee rondjes! - Wie heeft er gewonnen?

24. Kleefkruid

Altitude: 0 m
Adres: Dalkruid 9, 1112 PM Diemen, Nederland

De speelplek bij Kleefkruid is recent met hulp van bewoners opgeknapt. Het is een leuke plek geworden waar veel is gewerkt met houten toestellen en is ingericht met natuurlijke materialen. Er is tevens een treinspeeltoestel voor de kleine kinderen. Daarnaast is er een kruidentuin bij de speelplek aangelegd, die wordt onderhouden door buurtbewoners.

Kennisvraag 17:

Wat stelt de vorm onder de boom voor? - Kies uit: een bloem, een rots, een boom of een koe.

25. Binnenpolder

Altitude: 0 m
Adres: Polderland 64, 1112 RP Diemen, Nederland

Deze speelplek ligt in de woonwijk Polderland, dicht bij het trein- en metrostation Diemen Zuid. Naast een klimrek en een glijbaan is er ook een volleybalveld. De basketbalpaal die er eerder stond is verplaatst naar de buitenkant van de wijk, langs het Reigerpad.

Kennisvraag 18:

Op welke hoogte hangt een officieel volleybalnet bij de volwassen dames? - Kies uit: 1.11 meter, 2.24 meter, 2.43 meter of 2.92 meter.

26. Griend

Altitude: 0 m
Adres: Griend 16, 1112 LD Diemen, Nederland

Bij deze ruime speelplek is gekozen voor bestrating in verschillende kleuren. Deze verschillende kleuren kunnen een spelaanleiding vormen voor kinderen. Het is aan de kinderen zelf hoe deze verschillende kleuren worden gebruikt. Ook de speeltoestellen hebben vrolijke kleuren.

Kennisvraag 19:

Hoeveel schommels staan op deze speelplek? - Kies uit: 1, 2, 3 of 4.

27. Koolzaaderf

Altitude: 0 m
Adres: Koolzaaderf 5, 1112 JR Diemen, Nederland

De speelplek Koolzaaderf is de kleinste speelplek van deze Speelspeurtocht. De plek is bedoeld voor kleinere kinderen, maar er kan ook tafeltennis worden gespeeld.

Kennisvraag 20:

Uit welke plaats komt de tafeltennis tafel? - Kies uit: Rotterdam, Oudewater, Kopenhagen of Ommen.

28. Roggekamp

Altitude: 0 m
Adres: Vlasdonk 10, 1112 JG Diemen, Nederland

Een speelplek gericht op de creativiteit van de kinderen. Er staat een leuk houten klimtoestel. Ook is er een kleine speelplek ‘verborgen’ in de buurt. Deze vind je via het pad tussen de woningen door.

Doeopdracht:

Probeer via de muurtjes, stapstenen en toestellen opalle plekken te komen in de speelplek zonder daarbij de ondergrond te raken (bestrating, gras, zand). Je mag maximaal 6 stappen maken op de ondergrond. - Gelukt? Ja of nee?

29. Meelbeskamp

Altitude: 0 m
Adres: Aalscholverpad, 1112 Diemen, Nederland

Meelbeskamp, ook wel de ‘Rode Touwen’ genoemd, is een erg populaire speelplek onder kinderen. De speelplek heeft een centrale ligging in de wijk. Er is veel ruimte voor balspel, skaten en klimmen.

Kennisvraag 21:

Hoeveel skatebanen hebben we in Diemen? - Kies uit: 2, 3, 4 of 5.

30. Kruidenhof

Altitude: 0 m
Adres: Speenkruid 20, 1112 NE Diemen, Nederland

Deze speelplek ligt naast de basisschool Het Atelier (voorheen De Venser) en het centrale plein aan de achterkant van winkelcentrum Diemen Zuid, met een fontein als ontmoetingsplek. Naast de speelplek is het Huis van de buurt gevestigd, waar geregeld activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud.

Doeopdracht:

Loop zo snel als mogelijk over de 'lopende band' - Vond je het moeilijk of makkelijk?

Hoi allemaal,

Wat leuk dat je wilt gaan spelen in Diemen! De kaart van Diemo’s Speelspeurtocht brengt je naar speelplekken door heel Diemen heen. Altijd handig om te weten waar je allemaal heen kunt om te spelen.

Opdrachten 2018
En, er zijn leuke opdrachten te volbrengen! De opdrachten staan op dit ‘Antwoordformulier 2018’ (KLIK HIER). Deze kun je downloaden, uitprinten en meenemen om in te vullen. Als je klaar bent, kun je het formulier (uiterlijk 30 november 2018) inleveren bij de receptie op het gemeentehuis (vergeet je naam en contactgegevens niet in te vullen!). Alle goede inzendingen maken aan het einde van 2018 kans op een mooie prijs!
Het leukste is het natuurlijk om samen met andere kinderen en/of met familie eropuit te gaan. Mocht je alleen willen gaan, vraag dan altijd eerst even toestemming aan je ouders of verzorgers.
Veel plezier met je speelspeurtocht door Diemen!

Algemene opdracht, ‘maak de zin’. Bij alle speelplekken zijn letters te vinden waarmee een zin gemaakt kan worden. Zodra je de zin weet, vul deze dan in op het ‘Antwoordformulier 2018’ (KLIK HIER) en volbreng ook alle andere Kennisvragen & Doe-opdrachten bij de verschillende speelplekken.