Aan de oostkant van Diemen ligt een schitterende Natuurboulevard. Een 3 kilometer lang fiets- en wandelpad langs de zuidoever van het IJmeer. Je kunt een prachtige wandeling maken van Diemen naar Muiden, en terug met bus 330 (vanaf P+R Muiden 6 minuten). De wandeling is ruim 10 kilometer. Begin bij bushalte Stammerkamp (voor de Esso op de Sniep), loop door het PEN-bos en langs de Diem naar de Overdiemerpolder, die je doorkruist met de Hooiweg en links langs het water tot de Uyllanderbrug. Daar is een trap omhoog. Loop door tot de Diemerzeedijk en ga rechts langs de Diemer Vijfhoek. Bij het Jan Kerstenpad begint de ‘Natuurboulevard’ (je bent nu pal achter de Maxis). Als wandelaar loop je meteen boven over de dijk, zodat je meer ziet dan vanaf het fietspad. Zie ook het kaartje voor de route.

Als eerste kom je langs de Baai van Ballast. Een baai met een enorme rijkdom aan dieren. Er leven vossen en boommarters en er zijn een ree en bever gespot. Ook is het een vogelwalhalla. Afgelopen jaar stonden er maar liefst 140 soorten op de teller. Een deel zwemt ín de baai, vooral ‘s winters. Een bonte verzameling eenden: alledaagse, maar ook krooneenden, pijlstaarten, zaagbekken en brilduikers. En er overwinteren honderden meerkoeten en verschillende soorten futen. Aan de linkerkant van de baai broeden ijsvogels, die er het hele jaar blijven hangen. Door deze grote rijkdom aan dieren bezoeken roofvogels de boulevard regelmatig: buizerd, kiekendief en torenvalk, maar ook een visarend komt af en toe buurten. Maar dat is nog niet alles….

De meest imposante bewoner is wel de zeearend! Een jong stel heeft hun intrek genomen op het eiland aan de rechterkant van de baai. Ze bouwden een immens nest dat in de winter goed te zien is. Afgelopen voorjaar groeiden er twee kuikens op tot enorme vogels – een zeearend is met zijn vleugels wijd wel 2 meter breed, de grootste spanwijdte van alle arenden. Sinds 2006 broedt deze roofvogel weer in Nederland (verspreid door het land 36 nesten dit jaar), maar nog nooit eerder zo dicht bij onze hoofdstad. Inmiddels is het kroost uitgevlogen. De ouders zijn er nog. Als je op de dijk staat zie je ze regelmatig zitten boven in de bomen aan de kant van het IJmeer. Een verrekijker is erg leuk, maar ook met het blote oog kan het niet missen, zo groot zijn die beesten.

Na de Baai van Ballast ligt er een strekdam om de golven te breken. Die luwte trekt ook veel vogels. Soms zie je er honderden zwanen! Daarna een stuk open en dus ruigere “zee” vanwaar je Pampus ziet liggen. De dijk komt uit bij het zwemstrand van Muiden. Door het dorp kun je naar de P+R voor de bus.

Uiteraard kun je het rondje ook fietsen, 17 km totaal. Bij de Baai van Ballast is het dan leuk even af te stappen en de dijk op te klimmen. Na de Baai gaat het fietspad ook over de dijk. Terug kun je over de Maxisweg, waar je kans maakt op waterbuffels. Vervolgens langs het kanaal, de spoorbrug over en door het Diemerbos naar huis.

Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen