In het tweede weekend van september vindt weer Open Monumentendag plaats. Dit weekend is elk jaar een mooie gelegenheid om de monumenten in Diemen en daarmee de geschiedenis onder de aandacht te brengen.
Dus kom een kijkje nemen in één van de opengestelde monumenten of ga op tour in het dorp langs het monumentaal erfgoed.

De volgende monumenten zijn dit weekend geopend:

Zaterdag 10 september

Verenigingsgebouw Historische Kring Diemen
Burg. Bickerstraat 46b
Open: 10.00 tot 16.00 uur

Het verenigingslokaal in gebouw De Schakel is van 10.00 tot 16.00 geopend. Daarnaast kan u de HKD ook vinden op de kramenmarkt van het Diemer Festijn!

In ons verenigingslokaal introduceren wij “De Belevenistafel van Diemen”  Deze touch screen-tafel brengt mensen bij elkaar en nodigt uit tot samen ontdekken, samen ervaren en samen plezier maken.
Door middel van foto’s en filmpjes van Diemen in vroegere tijden komen herinneringen tot leven. De Belevenistafel prikkelt op speelse wijze om in gesprek te gaan met elkaar, te leren en te beleven. Zo zorgt de Belevenistafel voor meer verbinding en communicatie.

De Belevenistafel zal een maand op proef worden gebruikt. De tafel is een proef met het idee om later een definitieve mobiele versie te maken die dan kan rouleren binnen Diemen. Hierbij kan men denken aan ouderenzorg als Cordaan en De Diem, bibliotheek, gemeentehuis en scholen.

Rolstoeltoegankelijk

Sint Petrus Banden kerk
Hartveldseweg 25
Open: 11.00 tot 16.00 uur

Deze opvallende neo-Romaanse kerk uit 1910 is geopend op zaterdag 10 september. Samen met de naastliggende pastorie en schuilkerk vormt het een bijzonder complex. De kerk is een rijksmonument.

Gedurende Open Monumentendag zijn er doorlopend rondleidingen door gids Ad Jansen waar iedereen kan aansluiten.
Zelf door de kerk lopen of met een (kinder)speurtocht, over de gebruiken en tradities in de kerk, kan ook. Allerlei attributen die hierbij horen zijn ook te zien.

Om 12.30 en 14.00 vinden er orgelconcerten plaats van dertig minuten.

Er staat koffie, thee en limonade klaar en er is de mogelijkheid om een kaarsje te branden in de Mariakapel.

Rolstoeltoegankelijk

 Zaterdag 10 september en Zondag 11 september

Schuilkerk de Hoop
Hartveldseweg 23
Open: 12.00 – 16.00 uur

De Hoop is de enige overgebleven plattelandsschuilkerk in de omgeving van Amsterdam. Het is gebouwd in 1786-1787 en is tot 1910 als kerk in gebruik gebleven. Hoewel het van buiten een sober uiterlijk heeft, is het interieur van de kerk rijk versierd. De schuilkerk is een rijkmonument

Na de brand in 1990 is de schuilkerk gerestaureerd en in 1998 weer geopend . Het wordt gebruikt als cultureel centrum, voor onder andere bruiloften en recepties.

Tijdens Open Monumentendag vindt er een expositie plaats van Kunstzin. Dus kom op beide dagen zowel de prachtige schuilkerk als de kunst bekijken!

Zondag 11 september

Fort Diemerdam
Diemerzeedijk 100
Paviljoen Puur open: 12.00 tot 18.00 uur

Al in de 16e eeuw waren op deze plek verdedigingswerken. Het huidige fort is gebouwd tussen 1889 en 1896 als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De stelling – nu beschermd als Unesco monument – is nooit gebruikt tijdens gevechten.

Het terrein is in 2012 verrijkt met het bijzonder vormgegeven horecapaviljoen Puur. Het paviljoen wordt vooral gebruikt als (besloten) evenementenlocatie. Eén keer per week, op zondagmiddag is iedereen welkom.

Deze zondagmiddag tijdens Open Monumentendag is er om 15.00 een historische rondleiding door gids John Cuijpers. De wandeling duurt ongeveer een uur.

Download de spacetime layers app op je telefoon en ga naar Diemen. Daar zie je de “Dwars door Diemen” route waarbij je ook langs onze monumenten rijdt.

Spacetime LAYERS - Apps op Google Play                    

Wil je alleen langs onze monumenten in Diemen? Spring op de fiets of trek je wandelschoenen aan en maak een rondje Diemen.
De blauwe monumenten zijn helaas niet opengesteld en hebben geen activiteiten.

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen