Vlak bij Diemen is een otter gespot! Waarschijnlijk uit Flevoland komen zwemmen of via de Vecht uit de Vechtplassen. Want otters zijn uitstekende zwemmers. Het is de eerste otter in de regio Amsterdam sinds ze vorige eeuw in Nederland uitgestorven waren. Niemand heeft hem in het echt gezien, want otters zijn schuw. Slimme onderzoekers maakten filmbeelden met een cameraval: een nachtcamera die opneemt als er iets beweegt. Het filmpje

Het filmpje kun je hier bekijken (Filmbeelden: Stijn Nollen, Atze van der Goot en Koen Wonders).”

Als een vis in het water

Een otter is een groot zoogdier, familie van andere marterachtigen zoals hermelijn en das. Een mannetje kan wel anderhalve meter worden, inclusief zijn 40 cm lange staart. Hij heeft een gestroomlijnd lijf en zwemvliezen tussen zijn tenen. Zijn vacht (die hij vaak poetst) is zo dik en waterdicht dat de ondervacht droog blijft als hij zwemt. Hij kan vier minuten onder water blijven. Als hij duikt, doet hij eerst zijn neus en oren dicht. Het mag duidelijk zijn: een otter is een waterrot. En gelukkig maar, want hij is dol op vis.

Uitgestorven en opnieuw uitgezet

Vroeger leefden er veel otters in Nederland, maar in 1988 stierven ze hier uit. Meteen werden plannen gemaakt ze opnieuw uit te zetten. Begin deze eeuw gebeurde dat in Overijssel en Friesland. Inmiddels zijn het er ongeveer 500, vooral in het Noorden van het Land. Ze kwamen steeds dichterbij: in 2010 in Ankeveen en in 2017 in het Naardermeer. Met spanning wachtten de Amsterdamse ecologen af tot ze hier zouden verschijnen. Eerst werden voetstappen gespot. Toen poep. En nu dus de camerabeelden.

Prenten en poep

Omdat ze schuw zijn en overdag vaak rusten in dichtbegroeide oevers of holen worden ze zelden gezien. Maar voetstappen en poep zie je wel overdag. Voetstappen (‘prenten’) zijn soms te zien, vooral in het zand of in de sneeuw. Poepen doen ze op opvallende plaatsen: bijvoorbeeld boven op een steen of een molshoop. Als de wind er dan langs blaast verspreidt de geur zich goed. En daar doen ze het voor. Want zo’n drol vol graten en schubben is niet alleen ontlasting, maar ook communicatie: “kijk hier ben ik,” zegt hij ermee. Het ruikt zoet en vissig en otters herkennen elkaar eraan. Een otter kan dan ook 1000 keer zo goed ruiken als een mens. Aan het eind van bovenstaand filmpje zie je hoe hij goed in het zicht een drol draait.

Marisa Stoffers

Foto- en filmcredits:

  • Filmbeelden: Stijn Nollen, Atze van der Goot en Koen Wonders
  • Samengestelde foto pootafdruk en poep in de buurt van Amsterdam: pootafdruk, Devi Jannink; poep, Stijn nollen, beide van waarneming.nl
  • Silhouet van otter in het water in Overijssel: Tim Leusink, waarneming.nl
  • Closeup up van otter in Overijssel: Rene Hooft, waarneming.nl
diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen