In deze tijd van het jaar heb je een goede kans oog in oog te komen staan met een familie fazanten. Vooral als het gras net gemaaid is. Het zijn echte loopvogels. Mama wandelt met een schare kuikens langs de randen van akkers of onder struiken. Ze blijven wel 2 à 3 maanden bij haar. Ze zijn nu al bijna even groot als zij. Als je in de buurt komt drukken ze zich tegen de grond of rennen weg. Van vliegen houden ze niet, ondanks dat ze dat prima kunnen. Zelfs de jongen vliegen na een week al een paar meter. Maar een fazant is groot en zwaar, dus misschien is het te veel gedoe. Het lawaaiige geflapper oogt ieder geval onhandig.

Exotisch

Met de gouden vlekjes op zijn rug, zijn blauwgroene capuchon en rode gezicht is het mannetje een exotische verschijning. En dat klopt: fazanten zijn niet van hier. De Romeinen brachten ze van de Zwarte Zee naar ons land. En in de 18e-eeuw zijn ze uitgezet, voor de jacht. Want voor dat doel waren ze lange tijd geliefd. Jagen op fazanten is nog steeds toegestaan, maar uitzetten sinds 1993 niet meer. Daardoor zijn er nu minder dan voorheen, maar het is een adaptief beestje, hij eet gewoon wat hij pakken kan. Dus ze zijn wel degelijk vaste bewoners van de Nederlandse natuur.

Roep als een schurende versnelling

Meestal verraadt een mannetje zijn aanwezigheid door zijn rauwe roep die klinkt als een schurende versnellingsbak van een oude auto. Dat doet hij om zijn terrein af te bakenen. Ook vecht ie vol vuur met andere mannetjes, waarbij ze wapperen met de vleugels en pronken met de staart. Waarom hij dat doet? Hij heeft een harem te verdedigen. Vier vrouwtjes is niet vreemd. Elk vrouwtje legt in het voorjaar wel 8 tot 14 eieren en broedt ze uit in een goed verstop nest op de grond. Zelf heeft ze een camouflage pak, net als de jongen overigens.

Hoffelijke haan

Ondanks haar niet opvallende kleur is zij toch ook mooi. Maar vooral het mannetje is een geliefd onderwerp voor prenten en schilderijen. Als je bij het Rijksmuseum zoekt op ‘fazant’ krijg je maar liefst 195 hits! Niet altijd levend, zoals in een stilleven van jachtbuit of opgezet aan een banket. Maar ook in vol ornaat wordt hij geportretteerd. Op de site van het Rijksmuseum heb ik een album gemaakt met 11 kunstwerken die je kunt bewonderen.

In Diemen: polder, bos en park

En in het echt? Waar eigenlijk niet? Wandel op de volgende plekken en houdt daarbij de randen van akkers en bosjes in de gaten:

  • Diemerpolder: vooral de begroeide stroken bij kanaal en A1
  • Rond de Eerste Diem: beide zijden dus ook rond de sportvelden en in het PEN-bos
  • Overdiemerpolder: grasvelden tussen de weg en de Diem en ook in de grote polder bij struiken of in hoog gras
  • Bij de Uyllanderbrug (naar IJburg) aan beide zijden
  • Diemerbos
  • Op en langs de Vijfhoek

De meeste zijn schuw maar soms zijn ze toch een beetje tam. In het Diemerpark in Amsterdam leeft een stel dat zich gemakkelijk laat bewonderen.

Door: Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen