Het is zo zacht weer deze herfst, dat egels nu pas in winterslaap gaan. Om die vijf maanden lange slaap te overleven, hebben ze zich de afgelopen tijd rond en bol gegeten. Met een dikke vetlaag als gevolg. Die is broodnodig, want tijdens de winterslaap staat de spijsvertering stil. Daardoor daalt hun temperatuur van 36 graden naar minder dan 10. Ook hartslag en ademhaling gaan op een laag pitje: zo’n 10 tot 20 keer langzamer. Mocht je een winterslapende egel vinden, dan lijkt hij misschien dood, maar is het niet!

Om niet te bevriezen maakt een egel eerst een winternest van bladeren en droog gras. Bijvoorbeeld onder een berg takken, in een composthoop of schuur. Ook zijn er speciale egelhuizen te koop voor in je tuin van hout of riet. Het huis stop je vol bladeren én bedek je onder een berg bladeren. Als je ’s zomers egels in (de buurt van) je tuin ziet, is dat dus een goed idee.

Overdag zal je geen egel zien, behalve een zieke. Maar in de schemer maak je goede kans. Het is een echt nachtdier dat als het donker wordt op pad gaat. Waarschijnlijk hoor je ze eerst: geritsel, gesnuffel, gesmak en zelfs geknor kan op een egel wijzen. Ook een drol verraadt zijn aanwezigheid: gedeponeerd op een goed zichtbare plek en met glimmende schilden van kevers erin.

Als ze rond april wakker worden zijn ze vel over been, want tijdens de winterslaap vallen ze wel 30% af. Uitgehongerd storten ze zich op insecten, slakken en rupsen en als ze de kans krijgen ook op kadavers, baby muisjes en eieren. Als je ze naar je tuin wilt lokken doe dat dan met honden- of kattenvoer. Geen melk, daarvan krijgen ze diarree. Echte vleeseters zijn het. Je ziet dat aan hun gebit. Het lijkt op dat van een kat: met scherpe slagtanden en puntige knipkiezen.

Uiteraard zijn niet alleen de tanden scherp. Egels herken je immers aan hun grote harde stekels. 6000 tot 9000. Opgerold beschermen ze kop, buik en poten. Vijanden houden er niet van, al worden er weleens egels door roofvogels of vossen opgepeuzeld. Maar de grootste vijand is het verkeer: de stekelbol is niet tegen autobanden bestand.

Om begrijpbare redenen worden baby-egels zonder stekels geboren. Zachte witte stekels liggen wel al vlak onder de huid en komen na een paar uur door. Enkele dagen later verschijnen er bruine stekels met witte punten. En uh…? Hoe doen egeltjes het nou eigenlijk? Eenvoudiger dan je zou denken: bij de paring legt het vrouwtje de stekels plat.

Wil je meer weten over egelhuizen en hoe je tuin aantrekkelijk te maken voor egels? Lees dan dit artikel.

Door: Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen