Feestelijke bloesem van Japanse kers en andere prunussoorten siert momenteel vele straten in Diemen. Van witte wolken die als een bruidsjurk over de takken hangen tot dieproze sluiers, met daartussenin allerlei schakeringen van pastel tot knarsetandend zoet. Een aantal soorten bloeit wat minder rijk vanwege de vorst laat in het jaar, maar vele dragen grote hoeveelheden bloesem. Bij andere staan de knoppen op springen (en is het dus nog even geduld), zoals bij de suikerroze variant ‘Kanzan’, die tegelijk met de bloemen prachtig bronskleurig blad aanmaakt. Doordat de verschillende soorten na elkaar in bloei komen kunt u er een maand lang van genieten, althans, als het weer een beetje mee zit, want regen en wind is niet goed voor de tere bloemblaadjes.

Er zijn zo’n honderd verschillende Japanse kersen en meer dan vierhonderd prunussoorten! Vele hebben vijf bloemblaadjes, zoals kenmerkend voor de rozenfamilie waartoe ze behoren, maar gekweekte soorten hebben vaak meerdere bloemkransen om elkaar heen. Gevuldbloemig heet dat toepasselijk, zoals ook bij een boeket rozen duidelijk te zien is. Hierdoor oogt de bloesem zo weelderig.

Ook verschillen de bomen qua vorm: sommigen groeien wijduit, anderen hebben een smalle opgaande kroon en bij weer andere hangen de takken als bij een treurwilg neer. Op de hoek bij de Ouddiemerlaan en de Martin Luther Kinglaan (de rotonde) staan deze drie soorten bij elkaar, ieder een eigen kleur: wit, licht- en donkerroze. Prachtig hoe dit de flats erachter opsiert, je wordt er vrolijk van!

In Japan markeert Hanami, het nationale kersenbloesemfeest het begin van de lente. De intense maar korte bloei symboliseert de rijkdom én vergankelijkheid van het leven. Met familie en vrienden geniet men van hapjes en drankjes onder de bloeiende bomen in parken en tuinen. ’s Nachts hangt men lantaarns in de takken. Mocht u zo’n Japanse ervaring mee willen maken: ook hier in de buurt viert men Hanami. In het bloesempark in Amstelveen schitteren vierhonderd kersenbomen, een gift van de Japan Women’s club. Maar ook in Diemen staan honderden kersenbomen te stralen, hieronder een lijstje met een aantal hoogtepunten:

 

  • Prinses Margrietstraat in Diemen Centrum: witte met roze gloed aan beide zijden van de straat, 16 stuks
  • Hoek Ouddiemerlaan – Martin Luther Kinglaan (de rotonde): 3 soorten in 3 kleuren bij elkaar (totaal 8)
  • Muiderstraatweg: witte, 14 stuks
  • Uiteraard het Sierkershof in Zuid: roze smalle boompjes: 5 stuks
  • De Ouderkerkerlaan in Zuid (op het plein bij de school): dikke witte bloesem op het hele plein
  • Bij de Diemerbrug en bij Sportcentrum Duran: verschillende kleuren
  • In Noord: in (voor)tuinen van particulieren staan prachtige grote sierkersen
  • Op de Sniep zijn de bomen nog klein maar ze bloeien wel!
  • Schoolstraat: 17 stuks die nog in knop staan

 

Door: Marisa Stoffers

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen