Verscholen achter de huizen van de Harmonielaan in de buurt Spoorzicht, ligt een prachtige tuin. In deze oase aan bloemen, kwakende kikkers, zingende vogels en zoemende bijen waant u zich in een natuurnirwana, terwijl het centrum van Diemen vlakbij is. Een wandelpad met klinkertjes dat vertrekt waar spoor en A1 de Ouddiemerlaan kruisen, leidt erheen. Midden in de tuin staan twee bankjes waar u kunt genieten van de rust en weelde. De tuin, gerund door vrijwilligers van IVN Natuureducatie, is vrij toegankelijk, zolang u op een van de kronkelpaadjes blijft.

Een grote verscheidenheid aan dieren ontstaat wanneer een tuin een aantal heel verschillende landschapselementen herbergt. Zo is er een vijver met daarin niet alleen kikkers, maar ook allerlei waterinsecten en andere kriebeldiertjes (dat wat een kikker eet) en soms zelfs een ringslang (die wel een kikker lust). En er worden salamanders gezien.

Ook is er een insectenheuvel met bloemen rijk aan nectar en stuifmeel. Vele vlinders en bijen snoepen daar dankbaar van. De slobkousbij verzamelt stuifmeel van de knalgele wederik in de stuifmeelkorfjes aan zijn pootjes. En voor de paarse bloemen van de andoorn bestaat zelfs een speciale andoornbij, maar hij krijgt ook bezoek van talrijke andere bijen, zoals de grote wolbij en de gewone sachembij. Op rode spoorbloemen komen veel vlinders nectar drinken, misschien ziet u er wel een kolibrievlinder!

Achter in de tuin is het vogelbosje: een brede haag van maar liefst zes soorten struiken: als u goed kijkt, ziet u een mozaïek van verschillende bladvormen door elkaar heen groeien. Ovaal, handvormig, gelobd, of met een gekarteld randje. En allemaal net anders groen. De haag is heel compact: een goede plek om een nestje te bouwen.

Langs de rand van de tuin ligt een wal van snoeihout, een takkenril, zoals dat heet. Het is een walhalla voor beestjes van diverse pluimage: minidiertjes eten het dode hout, zoogdieren zoals egels en muizen schuilen er, vogels als winterkoning en heggenmus bouwen er een nest en padden houden er hun winterslaap.

Als ergens veel kleine diertjes leven, komen er vanzelf grotere. Vogels, kikkers, egels: ze eten allemaal insecten. In de vogel- en vlindertuin van IVN kunt u van al die dieren genieten, en van de bloemen natuurlijk, die zijn in deze tijd van het jaar op hun mooist.

Door: Marisa Stoffers

De IVN vogel- en vlindertuin op Google Maps.
Bekijkt u alvast dit fotoalbum.

Foto dagpauwoog: Tero Laakso, CC BY 2.0

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen