Als het zo nat is als deze herfst, ervaar je de natuur misschien liever vanuit je woonkamer 🙂 Vanachter het raam zie je in de tuin of op je balkon ‘s winters veel meer vogels dan in de zomer. Dat komt omdat er vogels uit Scandinavië naar Nederland komen, en ook omdat vogels die het hele jaar door in Nederland wonen, van de buitengebieden naar de dorpen trekken, omdat daar nu meer eten te vinden is. Zeker als je ze voert. En die korte- en lange-afstandstrekkers arriveren nu, in de herfst.
Op voedertafels (en eronder) kan het een drukke bedoening zijn van kleine kleurige zangvogeltjes. Koolmees, pimpelmees en vink zie je in bijna elke tuin en komen in luidruchtige groepen. Maar ook roodborstjes, heggenmussen en winterkoninkjes scharrelen door tuinen, meestal in hun uppie en ietwat verstopt. Op deze zoekkaart zie je van links naar recht van boven naar beneden:
- Pimpelmees: klein, herkenbaar aan blauwe petje, vaak met zijn tweeën of in gemengde groepen met koolmezen
- Koolmees: iets groter dan pimpelmees, in groepen van twee of meer vogels, brutaal
- Winterkoning: heel klein, in zijn uppie, op houtstapels of houtrillen, verlegen maar luide stem
- Heggenmus: grijzig hoofd, scharrelen vaak met zijn tweeën op de grond
- Roodborst: onmiskenbare rode borst, zit in zijn uppie graag op een laag paaltje, lamp of rand van stoel
- Vink: in groepen op de grond, maar ook wel laag in de struiken, rozige borst. Vrouwtjes zijn beige van kleur
Als je vogelvoer koopt let dan hierop: 1, 2 en 6 eten zaden, bijvoorbeeld zonnebloempitten, pindablokken of vetbollen met zaden erin. 3, 4 en 5 maak je blijer met meelwormen en (ongekookte) havermout. Ook eten ze wel van zadenmixen met zonnebloempitten en mais. Let er bij het voeren op dat je een deel van het voer op hoogte aanbiedt (voedertafel of in een hangende silo) en een deel op de grond, ook in afgelegen hoekjes. Meestal ontdekken de vogels binnen een paar minuten als je voer hebt neergelegd. Veel kijkplezier gewenst!
Geef een reactie