Evenementen en Activiteiten

Houdt u van sport, gaat u graag de natuur in en/of geniet u juist van cultuur? In Diemen vindt u het allemaal.
Diemen heeft een breed scala aan verenigingen op het gebied van sport en cultuur. Die verenigingen zorgen voor een rijk sportief, cultureel en sociaal leven in het dorp.

Die levendigheid wordt ook ingevuld door een aantal gezellige evenementen. Niet meer weg te denken zijn het Diemer Festijn en het Loswal Festival. Maar er zijn de laatste jaren ook nieuwe evenementen bijgekomen zoals Smakelijk Diemen, waar het jazzfestival Duke op het Diemerplein onderdeel van uitmaakt.

Ook op multicultureel gebied is Diemen een evenement rijker onder de naam Wereldfestival.

Dat je op Koningsdag niet meer naar Amsterdam hoeft voor gezelligheid, blijkt maar weer uit een succesvol initiatief voor een Oranjefeest met muziek op het Van Markenplantsoen.

In samenwerking met de buurtsportcoaches worden er elk jaar in december op het Diemerplein de Santa Run en Winterspelen georganiseerd waar veel kinderen op af komen.

In 2017 is op initiatief van burgemeester Erik Boog voor de eerste keer in Diemen een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd op 5 mei. Mede door veel enthousiaste vrijwilligers kon dit initiatief worden gerealiseerd en is een jaarlijks terugkerend evenement geworden.

Kunst en Cultuur

De centrale culturele plek in Diemen is theater De Omval. U kunt hier terecht voor toneel, cabaret, film en muziek. De programmering is opvallend goed, met topcabaret, muziekgroepen van naam en actuele films. De Omval heeft een zaal met 180 plaatsen en een eigen theatercafé.

Schuilkerk de Hoop is een monument van naam, waar in de sfeervolle zaal vaak verrassende concerten plaatsvinden. Op een aantal zondagmiddagen per jaar worden er kamermuziekconcerten georganiseerd door stichting Vrienden van de Hoop.

Het culturele leven krijgt verder kleur door een aantal prominente organisaties: de muziekschool, diverse koren, de Diemer Harmonie, Vereniging Kunstzin, Edog Muzikaal Theater, de Historische Kring Diemen en vele andere verenigingen.

Diemen kent een gratis toegankelijk museum: het Saanmuseum. Hier komt de geschiedenis van het oer-Diemense transportbedrijf Saan tot leven met bijzondere historische auto’s en kranen.

Op verschillende openbare plekken in Diemen zijn Kunstobjecten zien. Hieronder een treft u een kleine selectie aan:

De Lotus
De Spiraal
Dans met de libellen
De Stelling van Diemen

Historisch Diemen

Diemen telt elf Rijksmonumenten, een provinciaal monument en twee gemeentelijke monumenten.  Eén van de bekendste monumenten is de Nederlands-Israëlitische begraafplaats, vlak langs de spoorlijn. Daarnaast kent Diemen twee bijzondere historische molenrompen (bij de Venserkade en de Stammerdijk), belangrijk bij de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Holland. In Diemen Centrum staat nog de dorpssmederij uit 1749 met de oorspronkelijke indeling en inventaris.  Fort Diemerdam is een onderdeel van de Stelling van

Amsterdam, de historische verdedigingsring rond Amsterdam. Het fort in Diemen aan de monding van het IJ is te bezoeken, alsook de bijzondere horecagelegenheid die daar is gevestigd: Paviljoen Puur.
De geschiedenis van Diemen in de Tweede Wereldoorlog is vastgelegd in een wandelroute die voert langs plekken die toen een bijzondere rol hebben gespeeld. De bijbehorende verhalen zijn via QR-codes te achterhalen. De Historische Kring Diemen houdt dit verleden levend.

Diemen heeft ook meerdere rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Hieronder treft u een kleine selectie aan:

De Oude Smidse
Schuilkerk de Hoop
De Pastorie
Gedenk te Sterven
Voormalig veerhuis
Fort Diemerdam

Sport

Diemen heeft een breed aanbod aan sportverenigingen, bijvoorbeeld voetbal, basketbal, paardrijden, volleybal, handbal, korfbal en tennis. Ook kunt u zich aansluiten bij de biljartvereniging, de bridgevereniging, schaakvereniging of de damvereniging.

Voor de hardlopers onder ons is er in februari de Diemercross in het Diemerbos en in oktober organiseert AV’23 een hardloopwedstrijd die voor een groot deel door Diemen gaat onder de naam de Daarom Diemen Middenmeerloop.

In het sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen Zuid zijn een sportzaal, squashbanen en een zwembad. U kunt daar zwemles volgen, duiken, aquajoggen of deelnemen aan de aquazumba. Elke vrijdagavond is er discozwemmen voor de jeugd tot 14 jaar.

Ook Sporthal Diemen biedt mogelijkheden te sporten. De zalen zijn online te reserveren.
Uiteraard telt Diemen ook veel mogelijkheden om buiten verenigingsverband te sporten en te bewegen Nieuwsgierig naar wat Diemen allemaal te bieden heeft op het gebied van sport?

Natuur en Recreatie

Diemen heeft veel groen, binnen de dorpskern, maar vooral ook daarbuiten. Op de fiets en wandelend bent u zo in de natuur.   Natuurpark De Omloop is naast een wandelgebied ook een mooi ingerichte speelplek voor kinderen waar gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen.
Het Mandelapark bevindt zich in het centrum van Diemen achter het winkelcentrum Diemerplein. Om het water is een looppad gemaakt waarbij u ook rustig op een van de bankjes langs de route kunt genieten van het zonnetje en de eenden en zwanen die daar vaak te vinden zijn. Aan de rand van het centrum, op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Muiderstraatweg ligt  de kinderboerderij met veel verschillende dieren waar regelmatig voor kinderen activiteiten worden georganiseerd.

Een van de aantrekkelijkste plekken om te recreëren is het Diemerbos. In dit uitgebreide stadsbos ligt een netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Er zijn drie gemarkeerde

wandelroutes van twee , drie en zeven kilometer. Verspreid in het bos zijn plekken om te picknicken. Speciaal voor de kinderen is er het Banjerbossie.

Een bijzonder natuurgebied is de Diemer Vijfhoek. Hier kunt u wandelen of verschillende vogels bekijken. Vanwege het unieke karakter en de aanwezige dieren is het niet toegestaan om hier te fietsen.

Door het vele groen in en om Diemen is het ook heerlijk om te fietsen of te wandelen. U bevindt zich dan ook binnen enkele minuten midden in de natuur, in het groene hart, het veenweidegebied of in het Diemerbos. Het Amsterdamse bos is vanuit Diemen met de fiets ook goed te bereiken.

In en om Diemen is ook veel water te vinden waardoor het leuk is om met een bootje via de Weespertrekvaart richting de Amstel naar het centrum van Amsterdam te varen of via de Weespertrekvaart de andere kant op richting Gein en Vecht.