Zijn chique zwart-witte verenpak lijkt op een gewone ekster, maar het is een totaal andere vogel: de bonte piet, oftewel: de scholekster. Ze zijn opvallend en goed herkenbaar. Tijdens de vlucht zie je goed de witte banen over de zwarte vleugels en de zwart-witte staart. Als ze wormen en larven van langpootmuggen zoeken in het gras, kun je hun lange rode snavel, roze poten en rode ogen bewonderen.

Love is in the air
Het zijn vrolijke lawaaimakers. Luid roepend (te)piet-(te)piet-(te)piet scheren ze door de lucht, laag over de huizen, ook in het centrum. Om elkaar het hof te maken dribbelen ze synchroon achter elkaar aan, draaien om elkaar heen en buigen (met de snavel naar beneden). Ondertussen steeds maar roepend. Je ziet dat bijvoorbeeld in het gras op de trambaan van de Muiderstraatweg, bij de sportvelden en in de Diemerpolder. Vaak roepen ze ook vanaf een dak.

Broeden op het dak
Ze zijn nu net terug in Diemen. De winter brengen ze in grote groepen door aan het strand. Als het warmer wordt trekken vele naar weilanden en naar dorpen en steden. Broeden doen ze in het binnenland in het gras, maar ook op platte daken, liefst met grind erop. Daardoor rollen de eieren niet weg, die ze gewoon in een kuiltje leggen. Zo’n dak lijkt in de ogen van een scholekster op de grindbanken waar ze van oorsprong broeden. Bijvoorbeeld op het dak van het Ago Zwembad op Sniep Noord. En door die voorkeur zie je ze regelmatig op bedrijventerreinen zoals Verrijn Stuart en Diemermere, omdat daar platte daken zijn.

Luid roepend verdedigen ze hun kroost
Heeft een paartje eenmaal een goede plek gevonden, dan maakt het mannetje meerdere nestkommetjes. Het vrouwtje kiest in welke ze 3 (of 4) zwart-bruin gespikkelde eitjes legt. Ze broeden om de beurt en als alles goed gaat, kruipen na 3,5 week de jonkies uit het ei. De pluizenbollen kunnen meteen lopen en wandelen rond, bij een nest op een hoog dak niet ongevaarlijk! Van lagere daken springen ze zelf af. Klinkt best zelfstandig, maar ze worden nog lang door hun ouders gevoerd. Dat is bijzonder voor weidevogels, want de meeste moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Ook verdedigen de ouders hun jonkies fel: kraaien en meeuwen worden luid roepend aangevallen. En ook mensen die te dichtbij komen, krijgen fel gescheld naar hun hoofd.

Door: Marisa Stoffers

Bekijk hier een filmpje met roepende scholeksters die elkaar het hof maken.

Foto: Scholeksters op de Muiderstraatweg. Foto: Marisa Stoffers
Foto: Scholekster portret:
Foto: vliegende scholeksters

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen