In en om Diemen is het heerlijk wandelen en fietsen. Diemen ligt centraal in een groene omgeving. Nabij de Overdiemerweg in Diemen Noord ligt ook het noordelijkste puntje van het Groene Hart. Op deze pagina delen we allerlei leuke wandel- en fietsroutes die soms door Diemen lopen.

FIETSEN

Dwars door Diemen route (fiets)

In Diemen zijn vele pareltjes en bijzondere plekken te vinden. Via deze route kom je daar langs.

Vanuit Diemen zit je zo in de natuur of in de binnenstad van Amsterdam. Je kunt alle kanten op. Zie hiervoor onderstaande fietsroutes vanuit Diemen.

Download de gratis Komoot app op je telefoon en fiets deze leuke routes.

Richting Hilversum (start Verrijn Stuartweg)

Richting Abcoude

Ook het fietsroutenetwerk heeft leuke knooppunten fietsroutes:

Richting Bussum

Rondje Ronde Hoep vanuit Ouderkerk a/d Amstel

Rondje Amsterdam – Driemond 

Richting Marken en de polder

Fietsroute door Amsterdam en Vondelpark

De 10 mooiste wielrenroutes rond Diemen

Op Nederlandfietsland.nl vind je nog een drietal fietsroutes in de omgeving van Diemen.

Rondje Gaasp en Gein (14 km)

Forten fietsroute (34 km)

Vechtvallei plassen route (44 km)

Op fietsknoop.nl staan de volgende routes:

Richting Monnickendam

Richting Nederhorst ten Berg

Richting Ouderkerk aan de Amstel

Richting Nigtevecht

Richting Gaasperdam

 

WANDELEN

Daarom Diemen natuurwandeling

In samenwerking met onze natuurblogster Marisa Stoffers, hebben we een natuurwandeling door en om Diemen gemaakt. Deze wandeling komt langs de mooie, soms nog onbekende, plekjes in Diemen.

De beschrijving van deze wandeling informeert je over de flora en fauna in deze mooie omgeving.

Is 15 kilometer te veel, dan bestaat er ook de mogelijkheid om alleen de noordelijke route of de zuidelijke route te lopen. Kijk hiervoor op de plattegrond.

Wandelnetwerk

Op de website van het wandelnetwerknoordholland vind je de onderstaande wandelingen:

Startpunt Station Diemen Centrum:

De Diemerbrugroute (blauw – 4,2 km) laat het dorpje langs de Weespertrekvaart en tramlijn zien. Terug langs de ringvaart en het groen langs de spoorlijn.

De Oud-Diemenroute (oranje – 7,6 km) is een uitstapje naar het oudste Diemen, langs de wijk Vogelweide en door het nog onbebouwde deel van de Diemerpolder. Met een verrassend schelpenpaadje langs de Diem!

De Overdiemenroute (rood – 11,5km) gaat nog een stapje verder en steekt het Amsterdam-Rijnkanaal over naar Fort Diemerdam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

De Route Nummer 14 (paars – 10 km) komt door Beton­dorp en is vernoemd naar het rugnummer van de beroemde voetballer Johan Cruijff.

Het Diemerbos leent zich ook goed voor leuke wandelingen.

Rondje Diemerbos
Het Rondje Diemerbos (rood) is geschikt voor een eerste kennismaking met het stadsbos. Onderweg kom je langs picknickplekken, een speelbos voor kinderen, waterpartijen en een grote ligweide. (2,89 km)

Veeneikroute
De Veeneikroute (geel) bij Diemen is een verlenging van dit rondje via mooie bospaden. De route is vernoemd naar de prehistorische eiken die hier ooit een woud vormden, maar zo’n drieduizend jaar geleden het loodje legden door hoge waterstanden en veenvorming. Deze fossiele eiken zijn nog altijd in de bodem te vinden.  (3,73 km)

Overdiemenroute
De Overdiemenroute (blauw) loopt eerst door het bos maar slalomt dan oostwaarts het Diemerbos uit. U loopt langs de oevers van de Diem, het water waar Diemen naar genoemd is. De dijken waar u overheen loopt stammen uit de middeleeuwen. In de buitendijkse boezemlanden groeien veel zeldzame en ook mooie plantensoorten. Kijk niet vreemd op als u een ringslang ziet zonnen of zwemmen, want deze ongevaarlijke slang komt hier veel voor. (5.53 km)

Bijlmerweideroute
De afwisselende Bijlmerweideroute (groen) bij Amterdam-Zuidoost gaat westwaarts het bos uit: over de Veeneikbrug naar de Bijlmerweide, langs de rand van de Bijlmer. Via het campusdorp van Diemen, de nieuwe woonwijk Holland Park, het riviertje Diem en het Penbos loopt u weer terug. U komt niet alleen door parken en woonwijken, maar loopt ook over middeleeuwse dijkjes door natuurgebieden heen, voordat u weer terugkeert naar het Diemerbos. (9,35 km)

Op de website kun je per wandeling een QR code scannen op je telefoon om de route van de wandeling te zien.

Download de Komoot app op je telefoon voor wandelingen rond Diemen.

Het Westerborkpad is een bijzonder pad met een bijzonder thema. De route vertelt op aangrijpende wijze het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland. “Een indrukwekkende route” zeggen veel wandelaars vooral als je gebruik maakt van het Westerborkluisterpad waar je via een app op je mobiele telefoon getuigen kunt zijn van diverse verhalen uit de oorlog. 

De route start bij het Centraal Station in Amsterdam en loopt richting de Hollandsche schouwburg, tijdens de oorlog een verzamelplaats voor joden voordat ze naar het voormalig Kamp Westerbork worden afgevoerd. De route eindigt dan ook bij Kamp Westerbork in Drenthe. In totaal is de route 340 km. Op de website van Travelblog vonden we etappe 2e van de route. Deze etappe loopt van Station Diemen naar Station Weesp en is 10,8 km.

Hardlooproutes rond Diemen.