De route loopt via het Amsterdam-Rijnkanaal naar het Sciencepark en terug over Tuinpark Nieuwe Levenskracht dat tussen spoor en Sportpark Middenmeer ligt. Op de kaart is het een groene vlek aan de noordwestkant van Diemen. Als je er nu loopt is dat groen doorspekt met rood, geel, roze en blauw van zomerse bloemen. Ook is het druk bevolkt, niet met mensen, maar met dieren. Want die houden van al dat groen.

Je start bij het station en loopt richting Noord onder spoor en snelweg door. Daarna linksaf de Omloop in. Je kunt bovenlangs en onderlangs naar het kanaal. Als je het lage pad kiest, kom je door een woud van riet en hoor je het vrolijke gekwebbel en gekwinkel van vogels, zoals de kleine karekiet en de rietzanger. Bij het kanaal ga je links onder de A10 door en de tweede links. Steek het fietspad over en loop over een vaag pad van gras en zand tot je een wandelpad kruist. Ga hier links.

 

Dit is een wild rafelrandje van de stad, het staat er bomvol met kleurige bloemen. Inheemse, dat wil zeggen, bloemen die in ons land horen. Insecten hebben dat veel liever dan het exotische spul uit verre landen, ze zijn er dol op. Bewonder de gele teunisbloemen, de rode klaprozen, het blauwe slangenkruid en het roze vingerhoedskruid. De hoek rechtsaf brengt je terug op de geplaveide paden. Volg aan het eind linksaf de weg ‘Science Park’. De wildernis pronkt nu aan je linkerhand. Als je wilt kun je wat van de doodlopende weggetjes naar het water bekijken.

 

Voorbij het laatste gebouw op ‘Science Park’ ga je rechts en meteen links een verscholen paadje over een bruggetje Anna’s Tuin en Ruigte in. Buurtbewoners onderhouden hier een groengebied, twee voedbalvelden groot met veel verschillende planten en bomen.

Ook is er een voedselbos, moes- en kruidentuin, bijen- en vlindertuin, een wilgenbos en een verftuin. Er staan borden met uitleg en er zijn meerdere bankjes en tafels om te rusten of wat te eten. Als je hier zit, luisterend naar een koekoek, vergeet je de bedrijvigheid in de grote spiegelende gebouwen rondom.

 

Ga aan het eind links het spoor onderdoor en neem het eerste fietspad links. Bij de tweede knik in de weg weer links leidt een pad langs een sloot naar Tuinpark Nieuwe Levenskracht. Het prachtige park met volkstuinen is vrij toegankelijk van 1 april tot 1 oktober.

Volg het pad en ga over een watertje links. Dit pad komt langs een groot bijendorp. Zeven kasten zijn bewoond met in elk een volk zwarte inheemse honingbijen. Één kast heeft net zo veel inwoners als heel Diemen! Rondom gonst het gezellige gezoem.

 

Imker Afra Laan, een Diemense, hijst me in een speciaal pak en toont een kast van binnen: boordevol bijen. De kleine harige lijfjes, soms vijf lagen dik, kruipen over elkaar heen. Afra wijst een iets grotere aan “een dar, die zijn groter dan de werksters,” legt ze uit. Darren zijn de mannetjes die de koningin bevruchten.

De werksters verzamelen nectar, stuifmeel, water en een plakkerig goedje van knoppen van bomen, waarmee ze kieren in de kast dichtkitten. Van de nectar maken ze honing en van een deel van de honing was, waarmee ze een prachtig grit van zeshoekjes bouwen. Sommige zeshoekjes zijn gevuld met honing of stuifmeel, andere met babybijen. En als die groot zijn bestuiven ze het bloemrijke Tuinpark Nieuwe Levenskracht.

 

Halverwege het park ga je rechts en aan het eind links en dan rechts het park uit. Volg het fietspad tot de brug over de A10, waarna je meteen links langs de Oosterringdijk loopt. Ook hier vind je een oase aan groen en blauw, waar zwanen, ringslangen en vleermuizen wonen. Via het Ajax pad aan het eind rechts keer je terug naar het station.

 

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen