Op dit moment vliegen grote groepen vogels vanuit het noorden ons land binnen om hier te overwinteren. Ook in Diemen voegen zich vele roodborsten, vinken en ander klein grut bij degene die hier het hele jaar bivakkeren. Bovendien zie je een verschuiving van het bos naar de bebouwde kom, omdat het daar warmer is en ze er ’s winters meer voedsel vinden. Ze eten plantenzaden en kleine beestjes in tuinen en parken, afval en uiteraard het lekkers op voedertafels.

De vogels hier zitten elkaar ’s winters dus veel dichter op de huid. Soms gaat dat gemoedelijk, soms maken ze bonje. Dat merk je doordat ze zingen, iets wat de meeste alleen in de lente doen, om een vrouwtje te veroveren. Maar sommige dus ook nu, zoals roodborstjes. Die liederen klinken lieflijk en romantisch, maar het betekent niets anders dan: ‘Scheer je weg! Gaat heen! Dit is mijn boom!’

Vogels uit de uitgestrekte Scandinavische bossen ontmoeten ‘s zomers zelden mensen. Ze zien ons niet als enge grote wezens, maar komen nieuwsgierig naar ons toe. Dat samen met de grotere aantallen wintergasten in de stad en de bomen zonder blad, zorgt ervoor dat vogels goed zichtbaar zijn, zelfs die beweeglijke kleintjes.

Om ze te zien, kijk je niet alleen omhoog, maar vooral naar beneden. Op de grond verzamelen zich groepen vinken, heggenmussen, roodborsten en mussen op zoek naar zaden. En kijk goed, want tussen de gewone vinken zitten soms bijzondere soorten, zoals de oranje kepen of roze barmsijsjes. Ook lijsterachtigen zoals merels, zanglijsters en koperwieken zie je ’s winters op de grond, op zoek naar wormen, bessen en zaden.

Je kunt ze daarbij helpen. Strooi voedertafelmix of zonnebloempitten, bessen krenten of rozijnen op een beschutte plaats of hang een vetbol op in je tuin of op je balkon, dat kan ook op vijf hoog. Er bestaan zelfs plastic voederhuisjes die je met zuignappen tegen het raam bevestigt. Het enige wat je verder nodig hebt, is een gemakkelijke stoel, een kop koffie of thee en een dosis geduld. En dan genieten maar!

Door: Marisa Stoffers

Op de site van de vogelbescherming vindt u veel informatie over vogels voeren, zoals wie lust wat, wat is gezond voer en hoe maak je zelf een vetbol.

Foto grote barmsijzen: Ruud van Middelkoop, CC BY NC ND 3.0

 

 

 

 

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen