De temperatuur keldert, ijs wordt verwacht. Leuk als u van schaatsen houdt, maar rampzalig voor een ijsvogel! IJsvogels haten ijs. Ze leven van vis en die kunnen ze niet vangen als de sloten bevroren zijn. Waarom dan die naam? Het zou een verbastering kunnen zijn van eisenvogel, Germaans voor ijzeren vogel. Geen gekke gedachte, want zijn blauwe mantel heeft een metalige glans. Een andere theorie is dat ijsvogels vaker te zien zijn ‘s winters bij een wak, om er te vissen. Als alles dicht ligt, is dat zijn enige kans. Het is dan ook een goed idee een wak open te houden als je ze er ziet.

Soms overleeft maar één vijfde van alle ijsvogels een strenge winter. Zo ook afgelopen jaar. Toen het tot 1 maart hard vroor, stierven vele de hongerdood. In 2018 waren er zodoende veel minder nesten. Maar, gelukkig krijgen ijsvogels soms twee of drie broedsels per jaar en kan één stelletje tot wel vijftien nakomelingen grootbrengen. Daardoor vliegen er op dit moment in Diemen weer ijsvogels boven de sloten. Snoei hard, laag boven het water in een kaarsrechte lijn.

Vaak kondigt een ijsvogel zijn komst aan met een schelle hoge roep (klik om te luisteren). Als je die hoort, kijk dan goed naar het water, wie weet zie je een blauwe flits, de sensatie waar hij zijn bijnaam aan dankt. Al lijkt zijn metallic rug in de volle zon soms bijna groen. Of wat dacht je van vliegende edelsteen, vanwege de fel fonkelende kleur.

Zo’n luidruchtige blauwe flits kun je niet missen. Maar jagend onttrekt hij zich heimelijk aan het zicht. Gek genoeg valt het exotisch gekleurde vogeltje zittend nauwelijks op. Roerloos tuurt hij naar het water. Een uitstekende tak, hek of kade, een paaltje of een stok. Alles met goed zicht op een lekker stekelbaarsje is geschikt. Dan duikt hij loodrecht naar beneden, gaat koppie onder en duwt zich met vleugelslagen uit het water, de vis meesjorrend. Terug op zijn uitkijkpost mept hij het visje dood en slikt het in zijn geheel door. De schubben en graten braakt hij later uit.

Een ijsvogel kun je overal zien waar water is. In Diemen vooral rond de Vijfhoek, maar ook aan de randen van het dorp maak je kans en net daarbuiten: Venserwetering, ringvaart, de sloten langs het spoor, Diem, Diemerpolder, en in PEN- en Diemerbos,. Let dus goed op, op de luide roep en op een blauwe flits.

Door: Marisa Stoffers

Foto: Pieter Doorn, CC BY-NC-ND 3.0

Geluid: Brickegickel, CC BY-NC-SA 4.0

 

 

diemen
Author: diemen

adviseur citymarketing gemeente Diemen